Kevin Kline-nal kerültük egymást

2007.02.11. 00:06
Jól fogadták Sundance-ben Gáti Kati Kevin Kline-nal forgatott filmjét, amiben egy orosz gyermekrabló-hálózat fejesét alakítja. Az utóbbi hetekben a színésznő befejezte a 24 forgatását, és a magyar filmszemlén nosztalgiázott.

Hosszú évek után magyar filmben forgatott, a Márai Sándor életéből készült, Az emigránsban. Hogy találtak önre?

Nem Magyarországon kerestek meg, hisz előtte négy éve nem voltam itthon. Egyik nap kaptam egy hívást, hogy nincs-e kedvem leugrani San Diegóba forgatni néhány napot, ami tőlem két óra kocsival. Márai menyét alakítanám Az emigránsban. Azonnal elfogadtam.


Olvastunk beszámolókat a Sundance-i fesztiválról, és elég jókat írtak a Trade című filmjéről. Mit kell tudni róla?

Egy orosz nőt alakítok, aki egy földalatti szervezetet irányít, ami gyermekrablással és gyerekkereskedelemmel foglalkozik. A New York Times egyik cikke alapján írták. Azért nehéz téma, mert tudod, hogy mindez létezik, egymillió gyereket rabolnak el évente.

Ebbe is telefonon hívták?

Egy próbafelvételen kerestek orosz színészeket. Hárommillió színész van, de ebből egymillió biztos el tudja játszani az orosz szerepet az akcentus miatt. Két szerepet kínáltak fel, mert nem tudták eldönteni, melyik illik jobban hozzám. Az utolsó pillanatban felhívtak, hogy a Milla Jovovich anyukája kapta meg a szerepet, mert a színésznő csak így vállalta el. A 24 ebédszünetében telefonáltak, hogy másnap utaznom kell Mexikóba, mert visszalépett Milla Jovovich. A baj az volt, hogy a 24 pont arra a nyolc napra szerződtetett, de szerencsére sikerült kikönyörögnünk a megegyezést. Következő nap már repültem is Mexikóba, ahol egy hétig forgattam. Kevin Kline-nal kerültük egymást.

Ezt hogy érti?

Pont akkor érkezett, amikor én már mentem vissza az Államokba.

Milyen volt a mexikói forgatás?

Mexikóváros legkeményebb bárjaiban forgattunk, 15 órákat álltunk a forró napon, mocskos wc-k voltak, nem volt hova leülni. A sztárokra figyelnek, de a többiekre nem nagyon. Testőrökkel lehetett közlekedni csak, olyan lepusztult környékeken forgattunk napi 470 dollárért.

A 24 ötödik évfolyamában hat részben szerepelt mint orosz First Lady. Visszatér Jack Bauerékhez?

Január közepén forgattam nyolc nap alatt egy epizódot. Kérdeztem a forgatás utolsó napjaiban a rendezőt, hogy mi lesz velem. Ő csak annyit mondott: "Élsz még, nem?" Az az egy biztos, mindenkit nagyon izgat, hogyan fog meghalni. Egy hét éves kislány az első fogatási napján odament a rendezőhöz megkérdezni, hogy fogják őt kivégezni. De hát csak hét éves vagy, hagyj békén - mondta erre a rendező. Az egész sorozat azért jó, mert Kiefer Sutherland nagyon a kezében tartja a produkciót. Mielőtt elindultam Sundance-be, felhívtak a stábból, hogy ugorjak le Santa Monicába a 24 forgatására, és örömmel mentem. Az egész tengerpartot elfoglalták a kamionok és a hatalmas sátrak, amikben a statiszták ettek.


És ennyi munkából meg lehet élni?

A 24-ért hetente 6300 dollár körül kaptam, amihez időnként megkapom a jogdíjak rám eső részét, amiből 25 százalékot levesz, az állam, 15-öt a menedzser, az ügynök 10-et, nekem meg nem marad semmi. Tavaly például a jogdíjakból éltem, mert ha újra lejátsszák a sorzatot, akkor megint megkapom a teljes fizetésem vagy egy bizonyos százalékot. Emlékszem, amikor a Vészhelyzetet forgattuk, Noah Wyle 28 millió dollárt kapott másfél évre, és egyszer megköszönte nekem, hogy ilyen lelkesen dolgozom, mert ők már nagyon belefásultak a szerepbe. Gondoltam, egy 28 milliós színész ne legyen elfásulva, persze nagyon jó fej volt, de akkor is.

A Született feleségekben, mint azt a Comment:com megírta, lelő egy nőt. Lesz ennek folytatása?

Egy epizódot játszottam, ami után nem sokkal a producer nyilatkozott a New York Postban, hogy ez egy kisebb szerep volt, de annyira megszerették, hogy keresik a lehetőséget a folytatásra. Hálaadás előtti este hívott a producer, hogy nagyon tetszett neki a munkám, és hogy próbálnak nekem találni szerepet. A mobilom mindig nálam van, hátha hívnak.

Sundance 2007

Gáti Katit a független filmfesztiválról is kérdeztük: "A Salt Lake City melletti 10 ezer fős városban ilyenkor 80 ezren vannak. Nagyon édes kis város, de semmi nincs itt, ezért rengeteg mindent építenek a fesztivál miatt: boltokat, éttermeket és szállodákat kell felhúzni. Iszonyú drága minden, 700 és 1000 dollár között van egy éjszaka. Sok workshop volt, köztük a UCLA-n tanító Gazdag Gyula is adott elő. A többi része a fesztiválnak a sztárokról szól, ami korábban nem így volt.". A zsűri a Padre Nuestro és a Manda Bala című filmeknek ítélte oda a fődíjakat. Különdíjat kapott a dokumentumfilmek mezőnyében a No End in Sight, amely az amerikai kormány hibáit tárja fel az iraki háborúval kapcsolatban. A tíznapos rendezvény legjobb drámájának a John Cusack főszereplésével készült Grace is Gone című háborús tragédiát választották a nézők.