Csökkennek az amerikai sztárgázsik

2006.05.07. 13:58
A hollywoodi sztárok gázsija lassan csökkenőben van azt követően, hogy a kilencvenes években az egekbe szökött. Azóta jelentősen megemelkedtek a filmkészítés költségei, állítja egy vezető amerikai magazin.

A kockázatot jelentők között van Jim Carrey, Nicole Kidman, Will Ferrel és Eddie Murphy is az Entertainment Weekly legfrissebb számában, ami azt vizsgálja, vajon "megérik-e" a pénzüket a hatalmas gázsijú sztárok.

Jim Carrey a kilencvenes évek filmes robbanásának haszonélvezője volt, például a Minden6ó című filmjéért több mint 5 milliárd forintnak megfelelő gázsit kapott. Ezzel szemben a művész legújabb filmje, a Dick és Jane trükkjei jegybevétele csak húszmilliárd forintnak megfelelő dollárt tett ki Amerikában, ami rontott a színész megítélésén.

Nicole Kidman is kockázatosnak tekinthető, miután a Földre szállt boszorkány és a Stepfordi feleségek nem volt nagy kasszasiker. Will Ferrel szokásos gázsija 20 millió dollár, vagyis 4,1 milliárd forint. De miután néhány filmje nem bizonyult kasszasikernek, ezt már kockázatnak tekinti az Entertainment Weekly, Eddie Murphy ugyanilyen gázsiját pedig egyértelműen "túl drágának" minősíti.

"A legújabb filmek előállítási költségei olyan magasak, hogy a sztárok kénytelenek a gázsijuk egy részét a forgalmi bevételekből kapni" - fogalmazott a Twentieth Century Fox filmstúdió korábbi igazgatója.

Will Smith és Tom Hanks vezet

Will Smith a magazin összeállításában a jól promotálható és sikeres színészek között van. 25 millió dolláros átlag gázsija a lap szerint annak is köszönhető, hogy még mindig képes megtölteni a nézőtereket. Legutóbbi, A randiguru című filmje 178 millió dollár bevételt hozott, bár a kritikusok fanyalogva fogadták.

A húszmillió dolláros álomhatár alatt olyan neveket találunk, mint A Karib-tenger kalózaival magasabb árkategóriába került Johnny Depp (17 millió dollár), vagy Matt Damon (15 millió dollár). A színésznők közül 15 millió dolláros gázsijával Reese Witherspoon vezet, aki a Doktor Szöszi, a Mindenütt nő és a Ha igaz volna...sikerei mellett a A nyughatatlan-ért az Oscar díjat is megkapta. Így magasan előzi Angelina Jolie-t (12 millió dollár), aki a Mr. és Mrs. Smith-en kívül nem tud az utóbbi időből kasszasikert felmutatni.

A megszorítások ellenére Tom Hanks-re sem sajnálják a magas gázsit. A színész a lap szerint minden fillért megér, jelenleg az ő neve az egyik legjobban eladható márka a világon. Az Oscar-díjas Jake Gyllenhaal a maga 5-7 millió dolláros gázsijával egyenesen alkalmi vételnek számít.