Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Dobó Kata befuthat Japánban

2006.06.01. 19:34
Goda Krisztina egy kisebb szoborparkot rendezhet be magának a VOXCar kiosztóján első nagyjátékfilmjével elnyert díjakból, írta a filmhu az Iparművészeti Múzeumban vasárnap tartott rendezvényről. Az elsőfilmes rendezővel és a film rutinos producerével beszélgettünk az eddig hiába várt, és most megkapott hazai elismerésekről, és arról, hogy milyen, ha valami nem akar több lenni, mint az, ami.
A Csak szex és más semmi öt díjat kapott a VOXCar díjkiosztóján. A legnézettebb magyar film díját Bujtor Istvántól vette át Goda Krisztina rendezőnő, és a legjobb magyar vígjáték is a Csak szex lett. A filmzene kategóriát a Boldogság gyere haza betétdal nyerte, amit Keresztes Ildikónak adtak át.

A koktélok szava


Katt a képre!

Csányi Sándort a VOX mozimagazin olvasói az év kedvencének választották meg. A Jávor Pálos-an hátranyalt hajú, öltönyös színész megható beszédét azzal kezdte, hogy "olyasvalakinek köszönném meg a díjat, aki már nem tud jelen lenni", mire egy pár koktélon túljutott fiatal újságírónő közbekiabált, hogy "mert elhagytad a családodat". Csányi zavartalanul folytatta, és a "nagypapiját" nevezte meg.

A díjkiosztó azután is jóhangulatban folyt tovább, mikor a geometrikus mintás ruhában érkező Schell Judit a legjobb női főszereplő-díjat Dobó Kata elől elorozva - és a közbeszólóhoz hasonlóan spiccesen, de vele ellentétben viccesen - így mondott köszönetet: "Nehéz megszólalni, főleg, miután az ember legurított néhány koktélt", majd megkérte az őt felkonferáló Rátóti Zoltánt, filmbeli csalfa vőlegényét, hogy kísérje a helyére. Nos, ennyit a szemtanúk visszaemlékezéseiről.

Baromira örülök

És hogy az ötödszörre megrendezett, magyar Oscar-díjkiosztó öt díjához mit szólnak az év vígjátékának alkotói? "Nagyon örülök, jó érzés, hogy értékelik a filmet" - mondta az Indexnek a Magyar Filmszemlén csak forgatókönyvéért díjazott elsőfilmes rendező, de nem hagyta ki, hogy ne hangsúlyozza, a legnagyobb elsmerés az, ha egy videótékában összesúgnak a filmről: "fú, ezt nézd meg, tök jó". Kálomista Gábor, a film producere bevállalósabban reagált: "Baromira örülök neki, elég ritkán kapok díjat ebben az országban."

Ezzel a producer Magyarország és az olyan filmjeinek sajátságos viszonyára utalt, mint a Csudafilm vagy az Apám beájulna. A Csak szex és más semmi ráadásul nemcsak itthon, de külföldön is sikeres lett. A rendező szerint a "közérthető" története miatt. "Cannes-ban két teltházas vetítése volt, és nagyon jó visszajelzések érkeztek. Azt hittük, hogy szép lezárása lesz a cannes-i szereplés, de ehelyett egy fesztiváldömpinget indított be: Moszkvába és Jeruzsálembe is hívták és valószínűleg más fesztiválokra is megy majd" - fogalmazott.

A Megafilm tulajdonosa és producere hozzátette, hogy a film a fesztivál marketén is jól szerepelt. Bár csak moziforgalmazásra adják el, szimplán dvd-forgalmazásra nem hajlandóak. "Japánban már biztos mozikba kerül, és nagy az általános európai érdeklődés is: a szlovákok és a lengyelek is megvették - számolt be a fesztivál bizniszrészéről. - Jó volt látni Cannes-ban, ahogy a film után bennmaradnak és gratulálnak nekünk. Ezek market-vetítések voltak, úgyhogy nem kritikusokról van szó, hanem vásárlókról".

Kálomista másképp fogalmazta meg a nemzetközi siker okát, mint a rendező: "Nincs benne semmi magyaros, és nem akar több lenni, mit az, ami".

És most?


Klikk a képre!
Persze azt is megkérdeztük, hogy miután vitrinbe tették a díjakat, mihez kezdenek. Goda Kriszta a Szabadság, szerelem utómunkálatain dolgozik és elkezdte írni a következő forgatókönyvét is. "Az nem lesz annyira műfaji vígjáték, mint a Csak szex és más semmi, de sok humor lesz benne" - mondta. Részleteket azonban "babonából" nem árult el. "Jobb csinálni, mint beszélni róla" - tette hozzá szűkszavúan.

"Júliusban kezdjük forgatni Gesztesi Károly főszereplésével a Last Minute munkacímű vígjátékot Rhodoszon, Fonyó Gergely rendezésében" - mondta el a terveiről Kálomista. "Gőzerővel folyik a castingolás az SMS/MMS munkacímű interaktív sci-fi szerepeire is. A film forgatása augusztusban indul, jelenleg a gyártás előkészítés fázisában van." Mint azt megírtuk, a film a nézői interaktivitásra épít majd, vagyis a vetítés közben a nézőknek beleszólásuk lesz az eseményekbe.