Johnny Depp sem vette át a Golden Globe-ot

2008.01.14. 10:09
A Fleet Street démoni borbélyát és a Vágy és vezeklést díjazták a vasárnap esti Golden Globe-on. Az eseményről csak a díjazottak hiányoztak, akik a november óta sztrájkoló forgatókönyvírókhoz csatlakozva bojkottálták az átadót.

A Vágy és vezeklés vitte a legjobb filmnek járó Golden Globe-ot vasárnap este a színészek nélkül megtartott sajtótájékoztatón a Los Angeles-i Beverly Hiltonban, írja a Reuters. A forgatókönyvírók sztrájkja miatt lebutított eseményen így Johnny Depp sem vehette át a díjat, amit a legújabb Tim Burton-filmben nyújtott alakításáért ítéltek neki. A Fleet Street démoni borbélya című film emellett a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában is győzött.

Daniel Day-Lewist is csak odavetítették. Klikk!

Ahhoz képest, hogy a Vágy és vezeklés című, második világháborús dráma hét díjra volt esélyes, csak kettőt kapott meg. A Keira Knightley főszereplésével készült filmet, amit nálunk január 24-től játszanak, még a zenéjéért díjazták. A legjobb férfi színésznek járó Golden Globe-ot Daniel Day-Lewis ír színész nem vette át a Vérző olajért. A legjobb színésznő, a brit Julie Christie sem köszönhette meg az elismerést az Egyre távolabbért.

Coenék is arattak

A mellékszerepekben nem arathatta le a babérokat Cate Blanchett, aki az Ott sem vagyokban Bob Dylant alakította, és Javier Bardem sem, aki a Coen testvérek véres neowesternjében játszott. A Nem vénnek való vidékért a Coenék nem kapták meg a legjobb filmes forgatókönyvért járó aranyszobrot. A legjobb animáció kategóriában L'ecsó, az ínyenc patkány futott be.

A szokásos háromórás díjátadó helyett rendezett sajtótájékoztató mindössze harminc percig tartott, a bejelentéseket a jelen lévő újságírók fogadták udvarias tapssal. "A Golden Globe jövőre minden eddiginél nagyobb felhajtással tér vissza" - ígérte a díjakat odaítélő HFPA (Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége) elnöke, Jorge Camara az esemény végén.

Az Oscart is bojkottálják

Közben még a február 24-én esedékes Oscar-gála sorsa is bizonytalan, bár a szervezők továbbra is kitartanak amellett, hogy azt akár az írók nélkül is megtartják.

A november óta sztrájkoló forgatókönyvírók már decemberben bejelentették, hogy bojkottálják a Golden Globe és az Oscar díjkiosztóját. A HFPA és a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia később hiába kérte tőlük, hogy legalább az amerikai filmvilág két legrangosabb eseményének idejére függesszék fel a munkabeszüntetést. A forgatókönyvírók céhe, a WGA szerint ez ugyanis nem segítené a szakszervezet küzdelmét a stúdiókkal megkötendő új szerződés ügyében.