A meleg cowboyok nyertek a Golden Globe-on

2006.01.17. 08:29
A meleg cowboyok románcáról szóló Brokeback Mountaint négy Arany Glóbusszal díjazta a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a Los Angeles-i Beverly Hilton báltermében hétfő este (magyar idő szerint kedd hajnalban) megtartott 63. díjkiosztó gálán. A Nyughatatlan (Walk the line) című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három glóbuszt nyert.

Az Oscar-díj előfutárának is tekintett díjat a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének (HFPA) 90 tagja ítélték oda szavazással 13 filmes és 11 tévés kategóriában. A nyerteseket öt nappal azelőtt jelentették be, hogy befejeződik az Oscar-díjakat odaítélők kiválasztása. Az Oscar jelöltjeit január 31-én közlik, a díjat március 5-én adják át.

Az amerikai-tajvani Ang Lee filmje, a Brokeback Mountain a drámai kategória legjobb filmjének járó Arany Glóbuszon kívül a rendezésért, a forgatókönyvért, valamint a legjobb eredeti filmdalért (A love that will never grow old) is megkapta a földgolyót mintázó, filmszalaggal körülölelt arany gömböt.


Klikk a képre!

A Velencében fődíjat nyert másságát eltitkoló cowboyfiúk története olyan filmeket utasított maga mögé, mint az Elszánt diplomata (The Constant Gardener) című krimi, az egyesült államokbeli kommunistaüldözés időszakáról szóló Good Night, and Good Luck című, George Clooney rendezte alkotás, az Erőszakos múlt című gengszterfilm és Woody Allen Meccslabdája (Match Point).

A Nyughatatlan (Walk the line) című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három Arany Glóbuszt vitt el a vígjáték-musical kategóriában: legjobb filmnek járó díjat, illetve a June Carter countryénekest alakító Reese Witherspoon és a Johnny Casht alakító Joaquin Phoenix legjobb női illetve férfi főszereplő díját. A Nyughatatlan megelőzte a második világháború idején Londonban játszódó Mrs. Henderson Presents című filmet, a kosztümös Büszkeség és Balítéletet és a Producerek (The Producers) című musicalt.

A drámai alkotás kategóriában a Született feleségek főszereplője, Felicity Huffman kapta a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést: a Transamerica című filmben egy transzszexuális férfit alakít, aki a nemet váltó műtétre készül.

A legjobb férfi főszereplő Arany Glóbuszát a drámai kategóriában Philip Seymour Hoffman nyerte el a Capote című film címszerepéért. A film arról szól, hogyan írta meg Truman Capote Hidegvérrel című könyvét. A legjobb külföldi film kategóriában a Mennyország most című, Hany Abu-Assad rendezte palesztin film kapott Arany Glóbuszt. A film két barátról, öngyilkos merénylet végrehajtására kiszemelt palesztin fiatalemberről szól.


Nézze meg képeinket!

Anthony Hopkins megkapta a legendás hollywoodi rendezőről, Cecile B. DeMille-ről elnevezett életműdíjat. George Clooney a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Arany Glóbusszal vigasztalódhatott: Szirianában (Syriana) a közel-keleti kőolajért folyó hatalmi játszmában egy CIA-ügynököt alakít. A legjobb női mellékszereplőnek Rachel Weisz színésznőt választották a hollywoodi külföldi tudósítók az Elszánt diplomata (The constant Gardener) című, John le Carré regénye alapján készült filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb eredeti filmzenéért az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) kapott Arany Glóbuszt. A legjobb tévésorozat a dráma kategóriában a Lost, a vígjáték kategóriában pedig a Született feleségek lett. A tévéprodukciók között a legjobb színésznő a dráma kategóriában Geena Davis, aki az amerikai elnököt alakítja a Főparancsnok (Commander in Chief) című tévéfilmben.