Spermavadászat értelmiségieknek

2005.11.25. 00:18
Míg a rendező a kulcsot kereste a spermavadászatról készült film főszereplőihez, Dobó Kata ruhaprókákon vett részt, Schell Judit pedig félmeztelenül kint rekedt az erkélyen. Goda Krisztina túl van a Csak szex és más semmi filmjét megelőző többéves várakozáson, 36 napos forgatáson és jelenleg a hangkeverést végzi a Gaston stúdióban. Interjú.
"Jelenleg zenét keverünk a filmre, főleg szvinges irányzatot, amit a Terézanyu zenéjét is jegyző Madarász Gábor szerzett" - kezdte Goda Kriszta a beszélgetést első filmjéről, a Csak szex és más semmiről Gastonban, a keverés IV. kerületi helyszínén. Mivel a filmzenéről többet nem tudott mondani, a nemrég befejezett utószinkronra tértünk át.

"Csak néhány jelenetet kellett technikai okok miatt szinkronizálni - mondta. - Például Seress Zoltán-Csányi Sándor páros egy Alfa Romeo 166-osban ül és beszélget, de a párbeszédjüket, amiket a csajozási szokásaikról folytatnak, utólag rögzítettük, mert a kész jelenetben mindent elnyomott az Andrássy úti forgalom zaja." (Az előzetesben (25 Mbyte) már tisztán hallható, hogy "Nem kell minden nőt megdugni, aki az utadba kerül".)

Téma - 'fontos, de nem komikus'


Melyikük lesz a befutó?
Klikk a képre!
Az autóban üldögélő két férfi egyébként a Schell Judit alakította főszereplőnővel, a harmincas dramaturg Dórával dolgozik egy közös darabon. Csányi Sándor Tamást a "Debrecenből nagy mellénnyel Pestre érkezett színészt", Seress Zoltán pedig Pétert a jazz-zeneszerzőt alakítja. A filmen belüli színdarab a Veszedelmes viszonyok, amiben az említetteken kívül részt vesz még a Michelle Pheiffer alakította szende Tourvelné szerepében Dobó Kata is.

A film magánéleti szálában közben mindkét férfi a főszereplőnő spermavadászatának a résztvevője: Dóra ugyanis csalódott a férfiakban, és már csak egy spermadonort keres leendő gyermekéhez. A film fő kérdése, hogy melyik férfi lesz a befutó.

Goda a Csak szex és más semmi témáját nem tartja komikusnak: "Direkt kerültük az alpári poénokat is - tette hozzá. - A film egy romantikus vígjáték értelmiségieknek. Hiány van ebből a műfajból. Azt a közönséget célozzuk meg, akik Woody Allen-filmeknek is a rajongótáborához tartozik." Hogy Woodynak melyik korszakáról van szó? "Hát nem a mostaniról" - válaszolta.

Színészek - 'megtaláltam hozzájuk a kulcsot'


Veszedelmes viszonyok
Klikk a képre!
Goda Kriszta elmondása szerint a londoni tanulmányaiban a dramaturgia nagyobb szerepet kapott, mint az itthoni filmes oktatásban, de ez nem minden: "Persze az erős könyv működik a vásznon is, de a színészek alakítása ugyanilyen fontos."

Így a szereplőkről kérdeztem, akikhez - ahogy fogalmazott - "megtalálta a kulcsot". "Csányival és Schell-lel három éve ültünk össze egy olvasópróbára - mondta -, akkor még mellékszerepet szántunk nekik a filmben." De azalatt az évek alatt, amíg a Magyar Mozgókép Közalapítvány apránként adagolta a támogatást, a két színészről kiderült, hogy "ők a legalkalmasabbak a két főszereplő karakterére".

A harmadik nagyobb szereplő, a csábítót alakító Dobó Kata az első forgatási napján csatlakozott a produkcióhoz. Egyenesen Los Angelesből érkezett. "Fejest ugrottunk a munkába Katával. Fáradt volt, de egyből két-három órát próbált, és a ruhapróbát is végigcsinálta."

Apropó ruhapróba: Goda elmondta, hogy Schell Judit a forgatás alatt egy Opera környéki lakás erkélyén félmeztelenül futkosott, mert szerepe szerint kizárta magát. De térjünk vissza Kata színészi munkájára: "végig a gyors tempót követte, a forgatás mellett pótolta a próbákat. Nagyon alázatos volt, profi és nagyon odatette magát."

Pénz - 'kérdezd a producert, de'


A buta színész és a kékharisnya
Tekintse meg képeinket!
És hogy a többéves forgatás mellett milyen hátránya volt a kis költségvetésnek? "Ki kellett írnunk egy képzeletbeli szereplőt a forgatókönyvből. A főszereplőnő meg nem született gyerekét, aki 3D animációval kelt volna életre komikus szituációk, humoros dialógusok sorát keltve. Mivel végig reflektálta volna az eseményeket, a hiánya miatt rendesen át kellett írni a forgatókönyvet." (Ez az ötlet egy Ally McBeal epizód gerincét képezte egykor, írja egy olvasónk.)

Bár a "pontosan mennyi is volt a költségvetés"-jellegű kérdésekkel a rendező a producerhez irányított (250 millió forint), arról szívesen beszélt, hogy mennyire megnehezítette a dolgát a késleltetett, apránként juttatott támogatás. "Frusztráló, ha évekig halasztódik, majd egy évre le is áll a munka. Nehéz utána hitet verni a stábba." Persze ezzel nem volt egyedül: "A Kontrollt is több évig tudták csak összehozni és a Terézanyu forgatására is részekben került sor - sorolta. - Ilyen a magyar filmfinanszírozási rendszer" - mondta. Legalábbis 2005-ig így működött.

A film a tervek szerint december 8-án kerül mozikba.