Bonifác
10 °C
17 °C

Buktak a Grimm testvérek

2005.08.29. 19:19
Terry Gilliam, a Brazil és a 12 majom rendezője hét év után mesemondó németekkel tér vissza a mozikba, de az amerikai kritikusok könyörtelenül lehúzták az új filmet.

Az egykori Monty Pythonos Gilliam utolsó bemutatott filmje a nemrég öngyilkosságot elkövetett legendás újságíró, Hunter S. Thompson művén alapuló Félelem és reszketés Las Vegasban volt 1998-ban, amelyet Johnny Depp főszereplésével forgatott le.

Matt Damon és Monica Bellucci. Jelenet a filmből
Matt Damon és Monica Bellucci.
Jelenet a filmből

A kultrendező nagy álma egy Don Quijotéról szóló mozi volt, szintén Johnny Deppel, ám a terv kudarcba fulladt: szökőár sodorta el a spanyolországi forgatás díszleteit és a kamerákat, a főszereplő megbetegedett, és a stáb a hatodik napon kénytelen volt feladni a munkát. A meg nem valósult mű kalandos történetét Gilliam a Lost in La Mancha című dokumentumfilmben örökítette meg 2002-ben.

Az idei cannes-i filmfesztiválon a rendező a Guardian riporterének elmesélte, még mindig nem adta fel a Don Quijote-film tervét.

"Amikor az a film összeomlott, Johnny Depp és én megfogadtuk, hogy egyszer akkor is elkészül. 'Csinálj egy népszerű, hollywoodi filmet, én is csinálok egyet, és így együtt összeszedjük a pénzt a Don Quijotére' - mondta Johnny. Ő megcsinálta a Karib-tenger kalózait, én pedig a Grimm testvéreket."

Bukás?

A 80 millió dollárból leforgatott Grimm testvéreket ezen a hétvégén mutatták be az amerikai mozik. Bár Cannes-ban Gilliam még úgy nyilatkozott, hogy a tizenkilencedik századi Németországban játszódó szuperprodukcióval 200 millió dolláros bevételre számít, a kritikusok kegyetlenül megtépázták a filmjét és a hétvégi 15 milliójával az amerikai toplistán is csak a második helyen nyitott egy múlt heti bemutató, a 40 éves szűz című vígjáték mögött.

Robert Koehler, a Variety szakírója szerint "a Grimm testvérek nagyon eltévedtek az erdőben. Hiába az egyedi ötlet, hogy a német meseírókat szélhámosoknak mutassa be, és hiába a frenetikus, túlhajszolt befejezés, a film nem szórakoztató - maximum azoknak, akik ezzel próbálják elűzni a nyárvégi unalmat."

A New York Observerben Rex Reed még keményebben fogalmazott: "Gilliamnek fogalma sincs, mit csinál. A film nem más mint zaj, kosztümök, és egymástól független látványelemek kusza halmaza."

Kegyetlen Hollywood

Sok kritikus úgy vélte, Gilliam "egzotikus érzékenysége" és az acélkemény hollywoodi elvárások összecsapásából végül egyik fél sem került ki győztesen, mivel a rendező és a producerek folyamatos harca eredményezte a Grimm-mozi egyenetlenségeit. A Variety szerint a Grimm testvéreket a két hollywoodi sztár, Matt Damon és Heath Ledger sem menti meg, sőt, még az sem, hogy beválogatták az idei, 62. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjába.

A filmet Magyarországon az SPI International forgalmazza és novemberben kerül a hazai mozikba. Tamás Dorka, a forgalmazó munkatása az Indexnek elmondta: a filmet eredeti nyelven, feliratos változatban mutatják be nálunk, a magyar cím pedig csak ennyi lesz: Grimm.