Japán horror-remake sokkolja az amerikai toplistát

2004.10.25. 16:02
Senki nem gondolta volna, hogy az alig tízmilliós horror negyvenmilliót kaszál három nap alatt és véget vet a Cápamese egyeduralmának.
The Grudge (A harag) a címe annak az alacsony költségvetésből (kevesebb mint 10 millió dollárból) készült horrornak, amit múlt pénteken mutattak be az amerikai mozik.

A film igazi meglepetés-sikert aratott: 40 milliós bevételével a hétvégi tízes toplistán megszerezte az első helyet, és így kiütötte a három hete veretlen Cápamesét a lista éléről.

Kísértetház

Sarah Michelle Gellar
Gellar és Takashi Shimizu
a The Grudge forgatásán

A film a Ju-On című japán horrorfilm remake-je és érdekessége, hogy Takashi Shimizu, a The Grudge rendezője jegyezte a 2003-as eredetit is. A történet egy kísértetjárta tokiói házban játszódik. Karen, aki barátjával költözik Tokióba, nővérként dolgozik és egy nap munkája során ebbe a kertvárosi házba kell ellátogatnia.

A házban évekkel ezelőtt egy apa meggyilkolta gyermekét és feleségét; a szörnyű vérengzés miatt jár vissza a nyughatatlan kísértet. Takashi Shimizu Karen nővér szerepét Sarah Michelle Gellarra (Buffy, a vámpírok réme) osztotta, Karen barátját Jason Behr (Roswell) játssza.

Három nap, négyszeres haszon

A film forgalmazóit is meglepte a váratlan siker:

"Ha csak húsz millió dollár jött volna össze a hétvégén, annak is rettentően örültünk volna. Könnyen elképzelhető, hogy folytatás is készül belőle" - nyilatkozta Rory Bruer, a forgalmazó Sony Corporation munkatársa.

A filmet tizenhárom éven felülieknek nézhetik meg, a kritikusok különös, hátborzongató hangulatát és jól belőtt tempóját emelték ki. Jól időzítették a bemutatóját is: közeleg Halloween, a rémisztő maskarák ünnepe. A film honlapján található flash-animációval készített intró ízelítőt ad a japán rendező amerikai horrorfilmjéből.