Eleonóra
-1 °C
2 °C

Standfotók - utánpótlás nélkül

2005.01.04. 17:01
A 2004-es forgatásokon készült standfotókat a héten töltik fel a netre, ez alkalomból az Index B. Müller Magda fotóművésszel, a Magyar Filmtörténeti Gyűjtemény Alapítványának vezetőjével beszélgetett. A gyűjtemény új anyagokkal nem nagyon bővül, csak az archívokból tud válogatni, de abból bőségesen.
Néhány éve még nem volt lehetősége a Magyar Filmtörténeti Gyűjtemény standfotóinak az internetre kerüléshez. Mára már három szájton, a Mafilm, az MFFA és az MTI honlapján is hozzáférhető az a 30 000 fotó, amit B. Müller Magda tájékoztatása szerint a hivatásos fotósok 1945-től napjainkig készítettek a forgatásokon.


Meseautó a Mafilm jelével
Most, hogy az alapítvány teret kapott a régi fotók digitalizálására, a legnagyobb probléma B. Müller Magda szerint az, hogy az új filmek legtöbbjénél alig kapnak használható képet.

"Szerencsére a Magyar Mozgókép Közalapítvány által támogatott filmeknek kötelező leadniuk anyagot, de nem mindenki készít minőségi fotókat, vagy nincs is fotós a forgatáson, helyette annak, aki éppen ráér, például a másodasszisztensnek a kezébe nyomnak egy gépet. Így sokszor sajnos nincs mit archiválnunk"- mondta. És valóban az adatbázist nézetegve elvétve találhatunk csak új filmcímeket.

"Most már azt mondják: elég a videó, vagy a kamera és az arról levett kép - vélekedik erről B. Müller. - Holott a forgatás, a rendezői, színészi, operatőri munka és beállítások rögzítésénél most is fontos lenne a művészi színvonal. Ebből készültek régen a filmreklámok, és a dokumentumokat őrző albumok. A standfotós ott lábatlankodik a forgatáson, észrevétlenül, mégis megörökíti a leglátványosabb pillanatokat."

A dicső múltból élnek

A fotóművész, aki maga is standfotósként kezdte 1969-ben, Révész György Utazás a koponyám körül című filmjénél, az alapítvány ezévi terveiről elmondta, hogy a gyűjteményből a 36. Magyar Filmszemlére Illyés György operatőr kilencvenedik születésnapjára rendeznek kiállítást a Millenárisban.

2005-ben Úri muri munkacímmel kiadványt is készítenek, az archív képeken mindenki - vagy ahogy a gyűjtemény vezetője mondta - "dzsentriktől a koldusokig mindenki" eszik, iszik, vagy éppen jól mulat.

1990-ben a filmfelvételek során készített standfotók megőrzésére létrehozott gyűjtemény albumba rendezett negatívainak teljes anyaga (250 000 kép) a XIV. kerületi Róna u. 174.-ben személyesen is megtekinthető.