Hajdu szűkösen, de olimpiai bajnokkal forgat

2005.02.28. 17:59
Hajdu Szabolcs rendező pár hónapos késéssel Dunaújvárosban forgatja harmadik játékfilmjét tornaedző bátyjáról és annak kanadai tanítványáról. A tanítvány, Kyle Shewfelt váratlan marketingként augusztusban megnyerte az olimpián a talaj döntőt, a gyártó Katapult Filmnek pénz és koprodukciós partnerek hiányában mégis el kellett halasztania a forgatás kezdetét novemberről februárra.
Angelusz Iván, a Katapult Film vezetője Shewfelt 2004-es talaj döntős olimpiai győzelmekor az Indexnek elmondta, hogy Kanadában a torna nem a legnépszerűbb sport, de remélik ez a győzelem megnöveli a film iránt a kanadai cégek finanszírozási kedvét. Láthatóan nem így történt. A forgatást három hónappal el kellett halasztani, a 350 millió forintos költségvetést pedig 230-ra csökkentették.

Klikk a képre!
Köllő Killa, a produkció sajtóreferense most az Index kérdésére válaszolva elárulta: "A kanadai partner még mindig érdeklődő stádiumban van, és bár a francia partnerek elálltak a filmtől, helyettük olasz és szlovák koprodukciós felek jöttek számításba".

"De a nehézségek ellenére a forgatás február 21-én elkezdődött - tette hozzá Köllő. - Több helyszínen is folynak majd a munkálatok Debrecentől Kanadáig, a pesti vándorcirkusztól a Las Vegas-i Cirque du Soleil-ig. Április 15-ig zajlik a forgatás."

A két tornász - Shewfelt és Hajdu Zoltán Miklós - főszereplője is egyben a Fehér tenyér című önéletrajzi játékfilmnek. "Jelenleg a 8-9 éves korukat forgatják Dunaújvárosban, de már itt is valódi élsportolók játsszák őket" - mondta Köllő. A főszereplők között található még a "véreskezű" edző szerepében Gheorghe Dinica román színész is.

Köllő a film műfaji behatárolásáról megjegyezte: "Ez az első magyar film, ami egy sportoló életét követi nyomon és az egészet egy fontos versenyre hegyezi ki, ugyanakkor a nemzetközi közönségfilm-hagyományhoz is csatlakozik". A Fehér tenyér jövő év elején kerül a mozikba.

Hajdu Szabolcs, háttér
Hajdu Szabolcs eddig két nagyjátékfilmet és több kisfilmet készített. A Macerás ügyekkel 2001-ben elnyerte a legjobb elsőfilm díját, a Tamarával a 2004-es mustrán kapott különdíjat. A Fehér tenyér című filmet a Simó-osztályból alakult Madzag Filmegylet gyártó stúdiója, a Katapult Film készíti, koprodukciós partner a Filmpartners.