'Na srácok, most lesz egy kis verés, sírni kell, ki vállalja?'

2006.02.23. 00:40
A 30 éves Hajdu Szabolcs harmadik játékfilmjét, a Fehér tenyér című sportfilmet csütörtöktől mutatják be a mozik. A rendező szerdán órákig válaszolt a Törzsasztal fórumozóinak kérdéseire, melyek vagyoni helyzetétől kezdve Csisztu Zsuzsa balul sikerült debütálásán át egészen odáig terjedtek, hogy miért vágta ki a filmből feleségét, Török Illyés Orsolyát.
A Fehér tenyér című tornászokról szóló sportfilmet a szemlén a legjobb rendező és a külföldi kritikusok díjával is jutalmazták. Főszerepben a saját magát alakító kanadai olimpiai bajnok Kyle Shewfelt és a rendező szintén saját magát alakító öccse, a kanadai tornász edzője, Hajdu Zoltán Miklós. A stábban volt még Csisztu Zsuzsa, több más olimpikon és a Kassovitzok. Na, de következzenek a fórumozók.

hol vagyok2: Mire fordítod a szemlén nyert 100 millió pénzt?

Nem nyertem százmilliót. Ha jól tudom, ötven millió forinttal járt a fődíj, és azt is Pálfi Gyuri kapta.

kika6: Csalódott voltál, hogy csak rendeződíjas lettél?

Uldi azt mondja a filmben, hogy nem akarok győzni, de utálok veszíteni. Nem győztünk, de nem is veszítettünk. Úgy jártam, mint a filmem hőse.

kika6: mi volt a három legmegszokottabb kérdés, amit az elmúlt hónapban feltettek nektek?

Hajdu Szabolcs az Indexben
Klikk!
1. Mennyire életrajzi a film?
2. Milyen volt az öcsémmel dolgozni? 3. Tényleg ilyen durva volt-e a nyolcvanas években látott jelenetsor?

ollaorama: A cirkuszos rész mennyire önéletrajzi? Valóban leesett védőháló nélkül a tesód? Vagy te?

A film története négy ember életrajzi elemeiből építkezik. A kisgyerekkor az enyém, a felnőttkor az öcsémé, a cirkusz egy hajdani tornásztársunké, és a Kanadába megérkező európai edző motívuma egy negyedik emberé.

anikita: Az öcsédet, aki ugye a film főszereplője, úgy harangoztátok be, mint Magyarország egyik legismertebb tornászát, de nem nagyon láttam hivatalos olimpiákon, vb-n a nevét. Hogy is van ez?

Az ország legismertebb tornászai: Csollány, Gál Robi, Berki Krisztián, Fekete Levente. Az öcsém csak egy jó tornász volt. Magyar válogatott, olimpiai kerettag. Részt vett sok nagy versenyen, de olimpiára, vb-re soha nem jutott ki. Ezért is volt számára nagyon nagy lehetőség a debreceni világbajnokság, de ezúttal sem volt szerencséje. A verseny előtt lesérült, három sérvet találtak a gerincén. Az, hogy a sajtó úgy kommunikálta, hogy ő egyik leghíresebb magyar tornász, gondolom azért van, mert ennek van hírértéke. Az öcsém Magyarország egyik legjobb tornásza volt, Csollány potencionális vetélytársa, ami azt jelenti, hogy a világ egyik legjobb tornásza is volt.

kika6: Te mikor voltál utoljára gyűrűn?

A forgatáson. De elég nevetségesen mutattam a szeren.

hernyoapokolbol: Tanulmányoztál-e a más, híres, klasszikus sportfilmeket? Ha igen, melyek voltak hatással a Fehér tenyérre?

Nem.

ollaorama: Ebben a filmedben miért nincs szerelmi szál? Nincs is benne csaj. Tetszeni fog így az embereknek?

Ez a film a magányról szól. És a magányos embereknek biztos tetszeni fog, mert sorsközösséget éreznek a főhőssel. Egyébként az eredeti forgatókönyvben volt szerelmi szál, de elvonta a figyelmet az eredeti problémáról. Megírtam, szép volt, kidobtam.

kika6: Úgy tudom, volt benne lány: a feleséged, és állandó színésznőd Török-Illyés Orsolya. Őt is kidobtad?

Orsolya a filmben a Cirque du Soleil válogatóemberét játszotta. Egy jelenete volt, de csak informatív értékkel bírt, nem tett hozzá semmit a filmhez, ki kellett vágnom. Nagyon jó volt benne, sajnálom. Amikor ez kiderült, aznap nem főzött vacsorát, de másnap már vidáman ébredtünk.

ollaorama: Színészként kezdted, hol láthatunk téged legközelebb?

Nem tudom, talán a következő filmemben feltűnök szereplőként is. Mostanában már nem nagyon kérnek fel, talán benne van az is, hogy rendező vagyok és egy rendezőnek egy másik rendezőt instruálni kényelmetlen is lehet. Jelentem, alázatos színész vagyok.

szonam: Te játszottál a Jóban Rosszban-ban vagy egy hasonmásod? Ha igen, remélem, azóta már jól vagy (fuldokoltál).

Nem én játszottam benne, remélem.

hernyoapokolbol: Nem gondolod, hogy elrontottad a filmet, amikor Galambot és Csisztu Zsuzsát szerződtetted?

Ez csak a magyar közönség számára lehet zavaró, ha zavaró. Külföldön egy riportert látnak és egy speakert. Ha következetes és hiteles akarok lenni, ki mást tennék tornász sportriporter szerepébe Magyarországon, mint Csisztu Zsuzsát, és kire osztanám a speaker szerepét, ha nem Galambra, aki ma Magyarországon "A hang".

s*lea: Hitelesek voltak a bántós-verős jelenetek. Mennyire voltak valósak ezek a gyerekekre nézve?

Hajdu Szabolcs az Indexben
Klikk!
Meséljek még durvábbakat? Én azért hagytam abba a tornát, mert az edző egy szivacsot lenyomott a torkomon, felszakadt a nyelvem, rosszul forrt össze, és azóta beszédhibás vagyok. Az ujjainkra krumplit húztunk, és kőműves kalapáccsal törtük el, hogy ne kelljen menni edzésre (szerintem a hüvelykujjaimon kívül mind a nyolc ujjamat eltörtem), a biztosító 800 forintot fizetett ujjanként...

s*lea: A filmbeli gyerekek szenvedésének az oka érdekelt. Nem feltételezem, hogy valóban eltángáltátok őket a forgatáson, de akkor hogy is volt ez?

Nagy szerencse, hogy a főszereplő, Orion Radies személyében egy igazi őstehetségre bukkantunk. Amikor arról volt szó, hogy megütik, és sírni kell, megkérdeztük tőle, hogy rakjunk-e a szemébe glicerint, tiltakozott, azt mondta, hogy ez így nem hiteles. Amikor a többiek látták, hogy tényleg sír, megjött a kedvük, hogy ők is sírjanak. Legközelebb megkérdeztem, hogy "na srácok, most lesz egy kis verés, sírni kell, ki vállalja?", egyből többen lelkesen jelentkeztek.

Súlyos Bűncselekmény: Nagyszerű ötletnek tartom a debreceni gyerekkorban a horror testnevelőtanárt, de miért nem foglalkoztál többet azzal az időszakkal a kanadai helyett? (Az nem válasz, hogy akkor hosszabb filmet kellett volna rendezni:)

Lehetett volna egy olyan filmet csinálni, ami csak erről az időszakról szól, de engem jobban érdekelt a két rendszer tükröztetése. Egy tipikusan kelet-európai sors kinti ábrázolása, feltárni azt, hogy miért vékonyodik el egy magyarnak a hangja, ha egy cigarettát kér egy francia trafikban, miért hiányzik legtöbbünkből az egészséges öntudat, az önbecsülés.

hernyoapokolbol: Melyik Kassovitz a társproducer?

Peter és Mathieu Kassovitz. Apa és fia.

hernyoapokolbol: Személyesen is találkoztatok?

Kovács Gábor producer tartja velük régóta a munkakapcsolatot. Rajtuk keresztül sikerült szert tennünk a francia forgalmazóra, akik a világforgalmazást és a fesztiváloztatást bonyolítják. Egyébként nagyon tetszett nekik a film, főleg Mathieu-nek. A közeljövőben valószínűleg én is fogok velük találkozni, hiszen a következő filmtervem francia vonatkozású.

anikita: Aláírtátok a világforgalmazási szerződést, ez pontosan mit jelent?

Első körben Észak-Amerikát célozza a forgalmazó, Kanada, USA. A hírek szerint jó kapcsolatai vannak Távol-Keleten, Kína, Japán, Dél-Korea. Gondolom, Nyugat-Európa. A kelet-európai jogok blokkolva vannak, egy rosszul megkötött szerződés miatt.

hol vagyok2: Egy fiatal, tehetséges magyar filmes milyen eséllyel pályázhat külföldi babérokra?

Nem tudom. Tanulmányozd a Kelet-Európából érkező Amerikában nagy karriert befutott rendezők életrajzát.

kika6: Tom Cruise tényleg alig várja, hogy elküldjétek neki a Fehér tenyér dvd-t, vagy ez megint csak egy pr-szöveg?

Tom Cruise esete megtörtént, bár a bulvársajtó turbózta fel: tényleg találkozott az öcsémmel a Cirque du Soleil-ben, az öcsém tényleg hátraszaltóztatta, Cruise tényleg meghívta a nevelt fia klubjába edzőnek, és tényleg érdeklődött és érdeklődik a film után. Reméljük, hogy fogja protezsálni a filmet Amerikában.

hasonló: Szabolcs, az is a marketing része, hogy erről a filmről álmodtam tegnap este?

Igen. Szép álom volt?

hernyoapokolbol: Azt mondtad magadról, hogy filmes megasztár vagy, vagyis közönségsikerre számítasz itthon is?

A megasztárokat biztos ironikus felhanggal mondtam. A közönség reakciója mindig kiszámíthatatlan, nem tudok erre figyelni egy film elkészítésében, mert görcsöltet. Persze, ha jól sül el, az nagy öröm, de én csak arra koncentrálok, hogy saját magam számára hiteles maradjak. Ha ebből bukta lesz, akkor meg vállalom a következményeit, ez is egyfajta előrelépés.

Hajdu Szabolcs az Indexben
Klikk!
Persze azt szeretném, hogy minél több ember megnézze egyrészt presztízsből, másrészt az anyagi vonzatai miatt. Nem feltétlenül saját anyagi hasznomat remélem egy-egy filmtől (bár az sem elhanyagolható, mert ebből élek), hanem egy sikeres, nézett film helyzetbe hozhatja a következőt. A támogatási rendszernek köszönhetően konkrét összegeket kaphatunk az előző nézőszámától, kritikai minősítésétől, fesztiváldíjaitól függően.

hol vagyok2: hogy élsz, milyen körülmények közt? panellakás vagy medencés villa? :)

Az M3-as autópálya mellett egy 30 négyzetméteres nyaralóban lakom. Nagyon szeretnék elköltözni, mert nyomaszt az állandó zúgás az autópálya felől, a környék nagyon nyomorult, kicsi a lakás és már van egy gyerek is, akit előbb utóbb óvodába, iskolába kell járatni és ez onnan nagyon körülményes.

Köszönöm a kérdéseket, aki még nem látta, nyomás a moziba, február 23-tól Mammut, Westend, Lurdy Ház, Művész, Uránia, Toldi, Szindbád. Vidéken Szeged, Debrecen, és Székesfehérvár. Legközelebb Debrecenben: 27-én közönségtalálkozó.