Herendi csak Hollywoodban talált főszereplőt

2006.07.18. 15:10
Herendi Gábor a Magyar Vándor után újra a jelenben forgat. A nagyrészt éjszaka, kocsmákban és "divatos éjszakai helyeken" játszódó Vaxerelem főszereplője Oliver Stone World Trade Center című filmjéből érkezett.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) június 29-én 100 milliót ítélt meg a Vaxerelemre, ötvenet a közönségfilmes, ötvenet a művészfilmes keretből. Hogyhogy a film mindkét kategóriában kaphatott pénzt?, kérdezzük kezdésként a rendezőtől, akit a Balaton partján kapunk el, amint családjával piheni ki az éjszakai forgatást. "A háttérben az van, hogy épp lecsúsztam a Magyar vándor nézőszáma alapján járó normatív támogatásról" - magyarázza - "A Magyar Vándort 460 ezren, a Valami Amerikát 560 ezren látták. Ezt az MMK figyelembe vette."


Herendi Gábor a Vaxerelem forgatásán
Herendi, a közönségfilm egyik feltámasztója eredetileg a művészfilmes keretre pályázott. Hogy miért? "A Vaxerelem a művészfilm és a közönségfilm határán próbál mozogni. Hogy művészi színvonal vagy profizmus, az teljesen mindegy, ez már csak a fogalmakkal való dobálózás" - teszi hozzá.

A film "nagyjából 350 millió forintból készül" - határolja be a költségeket, majd a forrásokról elmondja, hogy "van benne szponzori pénz, és a TV2 koprodukciós partnerként szállt be."

"Minden kockáját vállalom"

"A Vaxerelemben sok éjszakai jelenet lesz, kocsmákkal, fiatalos helyekkel, amik a sztorihoz jól illenek. A film kilencven százaléka Budapesten forog, egy napot leszünk vidéken" - folytatta, majd a cselekményről kérdezzük, de mindössze annyit árul el, hogy "ez egy szerelmi történet sok humorral és drámával". A pesti helyszínekre térünk. "A Szociál, a Millenáris, a Castro étterem - sorolja a rendező - az éppen futó, divatos helyek. Ez más lesz, mint a Valami Amerika, még maibbra akarom" - magyarázza nagy lendülettel.

Megkérdezzük, miben lesz más, pontosabban jobb a Vaxerelem a Magyar Vándornál, "A kettő nem összehasonlítható. A Magyar vándor is jó volt, a mai napig szeretem és minden kockáját vállalom." Akkor miért tért vissza a jelenbe? "Nem elégeltem meg a kosztümös filmeket, de borzasztó drágák, még ha nem is akarja az ember extra látványosra csinálni."

Most direkt olyan forgatókönyvet írtak, amire elő lehet teremteni a pénzt?, kérdezzük. "Igen, hogy színvonalasan meg tudjuk csinálni. Ezt meg lehet, és nem kell kompromisszumokat kötni" - válaszol. A forgatókönyvet egyébként Herendi feleségével, Sárközi Andreával és Divinyi Rékával, a Csak szex és más semmi, a Barátok közt és az új Vajna-film, a Szabadság, szerelem forgatókönyvírójával közösen írta.

Importált főszereplő

Mielőtt a rendezőre lecsaptunk volna nyaralása közben, felhívtuk. Egy kedves, angolul beszélő hölgy szólt bele. "Én a film egyik szereplője vagyok, és a rendező nekem adta a régi telefonját" - pontosította a szituációt. Nyilatkozni egyelőre nem akart, mert szerződés köti, csak annyit árult el, hogy "élvezem a forgatást, minden nagyszerűen halad. Én vagyok az egyetlen külföldi a stábban, de nem érzem magam kényelmetlenül emiatt".


Lucie Brawley
Megkérdeztük, tud-e már néhány szót magyarul, mire perfekt kiejtéssel rávágta: "Próbálkozom." Később Herendi Gábortól megtudjuk, hogy a hölgy amerikai, Lucia Brawley-nek hívják, és Oliver Stone legutóbbi filmjében, a World Trade Centerben is szerepelt. Ő Stone és Herendi új filmjének a főszereplője.

"Egy nagyon konkrét karaktert kerestem a szerepre, de Magyarországon hosszú casting folyamat után sem találtam meg. Lucia Brawley-t egy barátom ajánlotta, kiutaztam érte Los Angelesbe" - árulja el. "A további szerepeket Nagy Péter, Fekete Ernő, Lukács Andor, Lázár Kati, Csuja Imre, Szamosi Zsófia és Reviczky Gábor játsszák" - sorolja tovább a stáblistát.

Végezetül megtudjuk, hogy a Vaxerelem csak munkacím. A forgatás július 8-án kezdődött és augusztus 20-ig tart. Októberre marad három nap, mert a filmhez őszi jelenetek is kellenek.