Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Herendi csak Hollywoodban talált főszereplőt

2006.07.18. 15:10
Herendi Gábor a Magyar Vándor után újra a jelenben forgat. A nagyrészt éjszaka, kocsmákban és "divatos éjszakai helyeken" játszódó Vaxerelem főszereplője Oliver Stone World Trade Center című filmjéből érkezett.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) június 29-én 100 milliót ítélt meg a Vaxerelemre, ötvenet a közönségfilmes, ötvenet a művészfilmes keretből. Hogyhogy a film mindkét kategóriában kaphatott pénzt?, kérdezzük kezdésként a rendezőtől, akit a Balaton partján kapunk el, amint családjával piheni ki az éjszakai forgatást. "A háttérben az van, hogy épp lecsúsztam a Magyar vándor nézőszáma alapján járó normatív támogatásról" - magyarázza - "A Magyar Vándort 460 ezren, a Valami Amerikát 560 ezren látták. Ezt az MMK figyelembe vette."


Herendi Gábor a Vaxerelem forgatásán
Herendi, a közönségfilm egyik feltámasztója eredetileg a művészfilmes keretre pályázott. Hogy miért? "A Vaxerelem a művészfilm és a közönségfilm határán próbál mozogni. Hogy művészi színvonal vagy profizmus, az teljesen mindegy, ez már csak a fogalmakkal való dobálózás" - teszi hozzá.

A film "nagyjából 350 millió forintból készül" - határolja be a költségeket, majd a forrásokról elmondja, hogy "van benne szponzori pénz, és a TV2 koprodukciós partnerként szállt be."

"Minden kockáját vállalom"

"A Vaxerelemben sok éjszakai jelenet lesz, kocsmákkal, fiatalos helyekkel, amik a sztorihoz jól illenek. A film kilencven százaléka Budapesten forog, egy napot leszünk vidéken" - folytatta, majd a cselekményről kérdezzük, de mindössze annyit árul el, hogy "ez egy szerelmi történet sok humorral és drámával". A pesti helyszínekre térünk. "A Szociál, a Millenáris, a Castro étterem - sorolja a rendező - az éppen futó, divatos helyek. Ez más lesz, mint a Valami Amerika, még maibbra akarom" - magyarázza nagy lendülettel.

Megkérdezzük, miben lesz más, pontosabban jobb a Vaxerelem a Magyar Vándornál, "A kettő nem összehasonlítható. A Magyar vándor is jó volt, a mai napig szeretem és minden kockáját vállalom." Akkor miért tért vissza a jelenbe? "Nem elégeltem meg a kosztümös filmeket, de borzasztó drágák, még ha nem is akarja az ember extra látványosra csinálni."

Most direkt olyan forgatókönyvet írtak, amire elő lehet teremteni a pénzt?, kérdezzük. "Igen, hogy színvonalasan meg tudjuk csinálni. Ezt meg lehet, és nem kell kompromisszumokat kötni" - válaszol. A forgatókönyvet egyébként Herendi feleségével, Sárközi Andreával és Divinyi Rékával, a Csak szex és más semmi, a Barátok közt és az új Vajna-film, a Szabadság, szerelem forgatókönyvírójával közösen írta.

Importált főszereplő

Mielőtt a rendezőre lecsaptunk volna nyaralása közben, felhívtuk. Egy kedves, angolul beszélő hölgy szólt bele. "Én a film egyik szereplője vagyok, és a rendező nekem adta a régi telefonját" - pontosította a szituációt. Nyilatkozni egyelőre nem akart, mert szerződés köti, csak annyit árult el, hogy "élvezem a forgatást, minden nagyszerűen halad. Én vagyok az egyetlen külföldi a stábban, de nem érzem magam kényelmetlenül emiatt".


Lucie Brawley
Megkérdeztük, tud-e már néhány szót magyarul, mire perfekt kiejtéssel rávágta: "Próbálkozom." Később Herendi Gábortól megtudjuk, hogy a hölgy amerikai, Lucia Brawley-nek hívják, és Oliver Stone legutóbbi filmjében, a World Trade Centerben is szerepelt. Ő Stone és Herendi új filmjének a főszereplője.

"Egy nagyon konkrét karaktert kerestem a szerepre, de Magyarországon hosszú casting folyamat után sem találtam meg. Lucia Brawley-t egy barátom ajánlotta, kiutaztam érte Los Angelesbe" - árulja el. "A további szerepeket Nagy Péter, Fekete Ernő, Lukács Andor, Lázár Kati, Csuja Imre, Szamosi Zsófia és Reviczky Gábor játsszák" - sorolja tovább a stáblistát.

Végezetül megtudjuk, hogy a Vaxerelem csak munkacím. A forgatás július 8-án kezdődött és augusztus 20-ig tart. Októberre marad három nap, mert a filmhez őszi jelenetek is kellenek.