Depp elriasztotta a forgalmazókat

2007.05.24. 10:12
A magyarországi forgalmazók nem merték filmjüket egy napon bemutatni a régóta várt Karib-tenger kalózai harmadik részével. Így csak két művészfilm van, ami úgyse számít sok nézőre: Ken Loach cannes-i Arany Pálma-díjas alkotása az ír szabadságharcról, valamint a ciprusi Dervis Zaim XVII. századi története.

Felkavar a szél

Az ír szabadságharcról szóló filmekkel el vannak látva a nézők: az 1992-es Síró Játék Forest Whitaker főszereplésével, a Liam Neeson és Julia Roberts-párossal készült Michael Collins, vagy kilencvenhétből Az ördög maga Brad Pitt-tel és Harrison Forddal. Ken Loach ír függetlenségi háború idején, 1920-ban játszódó történetében egy medikus fiú nem ért egyet a háborúval, mégis testvére mellett marad harcolni. A Daily Telegraph szerint egy nagyon jó és izgalmas drámát rendezett Loach, akit a Chicago Tribune a "dokudráma mestereként" említ, de általában véve is jól fogadták a kritikusok a filmet (Rotten Tomatoes: 87 százalék), bár a Los Angeles Daily újságírója a didaktikus jellegét emelte ki. Ken Loach filmjét annak politikai üzenetei miatt a cannes-i Arany Pálma előtt összesen harminc mozi akarta játszani az Egyesült Királyságban, majd a díj elnyerése után ez a szám 105-re emelkedett. "Végsősoron Loach filmje az antitézise a jó hangulatú szórakoztatásnak, de dicsérni kell a rendíthetetlen szórakoztatásáért" - írta a New York Observer. Főszerepben a Sunshine-ból és a 28 nappal később című zombifilmből ismert Cillian Murphy.

Karib-tenger kalózai: A világ végén

A Village Voice kritikusa úgy gondolja, most érkezett el a sorozat a végéhez, és ezt a gondolatot a producer, Jerry Bruckheimer is osztja, csak Johnny Depp nem, aki a tokiói premieren megjegyezte: szívesen bújna bele a kalózkosztümbe még egyszer. A 225 millió dollárból forgatott Karib-tenger kalózai: A világ végén minden rekordot meg akar dönteni, amit a brand előzőleg felállított: a második rész lépte át leghamarabb a kétszázmilliós és a háromszázmilliós jegybevételt Amerikában, míg világszerte 642 milliónál állt meg. A Disney történetében először fordul elő, hogy több mint száz országban mutatják be ugyanazon a napon a filmet (bár a világpremierjét május 19-én már megtartották Disneylandben, az ezerötszáz dolláros jegyárakból összegyűlt összeget egy alapítványnak ajánlották fel). A trilógia befejező jeleneteit már a második rész forgatása közben felvették. Akkor még nem is volt meg a forgatókönyv végső változata, csak az biztos volt, hogy a harmadik rész cameója Jack Sparrow apját alakító Keith Richards lesz a Rolling Stones-ból, a szerep kedvéért még átöltöznie sem kellett, sőt fejkendőjét is megtarthatta. Eddig nyolc filmet készített a rendező, Gore Verbinski, de 2003 óta a Karib-tenger kalózain kívül egyedül az Időjósért felelt, ami a Cinermatrix olvasói szerint 2005 legrosszabb filmje volt. A premier előtt kiderült az is, hogy a nagy korkülönbség miatt volt Deppnek kínos csókolózni Keira Knightley-val, aki a rendezőnél könyörgött egy csókjelenetért a második részben. Megkapta, de azóta a 22 éves színésznő már bejelentette, hogy nem akar egy kalózhajón megöregedni. Az utolsó negyven perc a filmtörténet legnagyobb hajóütközetét ígéri.

Álom a Paradicsomból

A magyar Tivoli Film koprodukciójában készült a ciprusi rendező, Dervis Zaim negyedik filmje, aminek a főszereplője a XVII. századi Isztambulban élő festő, Eflatun. Az egyik ottomán herceg, Danyal felkelést szított, letartóztatták és nemsokára kivégzik, ezért Eflatunnak egy portrét kell festenie, hogy ezzel segítse a hatóságokat a személyazonosság megállapításában. A parancs elhangzása után Eflatun elindul Anatóliába, és az úton találkozik egy Leyla nevű lánnyal. Az íróból lett filmrendező 1995-ben az első regényéért megkapta a neves török irodalmi díjat, rá egy évre elkészítette első játékfilmjét is. Az ankarai nemzetközi filmfesztiválon a legjobb rendezés és zene díját nyerték el az alkotók.