Tarolhat a Hitler-film Izraelben

2005.04.14. 16:56
A bukás - Hitler utolsó napjait májustól három izraeli városban is játsszák majd, mivel hatalmas sikert aratott a helyi tesztvetítéseken.
Oliver Hirschbiegel filmje, ami Hitler bunkerben eltöltött utolsó napjait beszéli el, őszi ősbemutatója után alaposan megosztotta a közvéleményt, mert A bukás (Der Untergang) sokak szerint túl emberinek ábrázolja a huszadik század egyik legördögibb figuráját.

Bruno Ganz Hitler szerepében
Bruno Ganz Hitler szerepében

Ennek ellenére Izraelben három városban is játsszák majd a mozik, miután egy tesztvetítés ezerfős közönsége a napokban elsöprő többséggel amellett szavazott, hogy a Führer utolsó napjait bemutató történelmi filmet náluk is forgalmazzák.

Nuti Shani, a Lev mozilánc munkatársa a Guardian riporterének így magyarázta a döntést: "Hitler és a Harmadik Birodalom tagadhatatlanul fontos szerepet játszott népünk történelmében. Úgy vélem, hogy a film megtekintése izgalmas élmény lesz az izraeli közönségnek - új oldaláról ismerhetik meg a zsarnokot."

"Nem fogom figyelmen kívül hagyni, mert végre tudomást kell vennünk róla. Arról nem is beszélve, hogy nem vagyok cenzor. Gyűlölöm a cenzúrát" - tette hozzá Shani.

A botrányoktól sem mentes németországi bemutatót követően Helmut Kohl lelkesen nyilatkozott a filmről. A volt német kancellár szerint A bukás segít abban, hogy a fiatalabb németek képet kapjanak a hitleri borzalmakról.

A bukást januártól vetítik itthon a Best Hollywood forgalmazásában és eddig közel kétszázezer magyar nézője volt. Hirschbiegel filmjét május 19-től megy az izraeli mozikban.