Jan Hrebejk kapta a Cseh Oroszlánt

2005.03.06. 14:30
Jan Hrebejk Roger Moore-tól vehette át a cseh fődíjat Horem pádem című filmjéért szombat este Prágában. "Nagyon örülök. Majdnem annyira, mintha lemondott volna a kormányfő" - jegyezte meg Hrebejk a díj átvételekor a cseh kormányválságra célozva.
Az Oscar-díjra jelölt és nagy sikert aratott Horem pádem (Sebbel-lobbal) című filmet a cseh film- és televíziós akadémia minősítette a tavalyi év legjobb cseh filmalkotásának. A népszerű Cseh Oroszlán díjat Roger Moore brit színész adta át Hrebejknek.

A Horem pádem című film, ami egy rendszerváltás utáni prágai baráti társaság kalandozásainak tragikomikus története, nagy nézettségnek örvendett, ahogy film nemrégiben bemutatott ötrészes televíziós változata is.

Oroszlán-sorozat

A fődíjon kívül a Horem pádem még további három kisebb Cseh Oroszlánt mondhat magáénak. Egyet Hrebejk kapott a legjobb rendezésért, a másikat Petr Jirchovsky a forgatókönyvért, a harmadikat a Csehországban igen népszerű szlovák színésznő, Magda Vasáryová a legjobb női alakításért. Szintén négy Cseh Oroszlánt kapott a Král zlodeju (Tolvajok királya) című, Ivan Fíla rendezte alkotás. Ennél a filmalkotásnál a legjobb kamerát, a zenét és a legjobb férfialakítást díjazták az akadémikusok.

Három Cseh Oroszlánnal kellett megelégednie a Mistri (Bajnokok) című, elsőfilmes Marek Najbrt rendezte darabnak. A címszereplők a cseh jéghokicsapat világbajnoksági döntőjén izguló falusiak. A film díjakat a legjobb vágásért, illetve a két legjobb mellékszerepért kapta. A tavalyi év legnagyobb közönségsikerének a Snowboardáci című alkotást minősítette az akadémia. A Karel Janák rendezett film valódi kasszasiker, s nemsokára a mozikba kerül a folytatása is. Ez a második rész az interneten egy ideig még a premier előtt látható volt.

Életműdíjat Stella Zázvorková prágai színésznő kapott. Csehországban tavaly 17 filmet forgattak, ami megfelel az utóbbi évek átlagának. Ebből kilenc film alkotói, illetve szereplői kaptak jelölést Cseh Oroszlánokra. Csehországban egyébként nagy nézettségnek örvendenek a hazai alkotások.