Sztrájkra készül Hollywood

2007.11.02. 12:42
Húsz év után újra sztrájkolnának a hollywoodi forgatókönyvírók, miután a bevételek elosztásáról nem tudnak megegyezni a producerek szövetségével.

„Két lehetőségünk van: vagy belemegyünk egy teljesen elfogadhatatlan megállapodásba, vagy sztrájkolunk” – kommentálta a feszült helyzetet a CNN-nek Bryce Zabel tévés forgatókönyvíró, aki szerint a producerek szövetsége kényszeríti őket sztrájkra.

Miután az írók csütörtöki este kivonultak a szakszervezetek találkozójáról, pénteken már azért ülnek össze, hogy a sztrájk első napját kitűzzék. A három és fél hónapja tartó tárgyalások a dvd- és internetes eladásokból származó bevételek leosztása miatt jutottak holtpontra.

Félkész forgatókönyvet is legyártanak

Ha a tizenkétezer író beszünteti a munkát, azt először az aktuális témákat feldolgozó a tévéműsorok érzik meg, de a sztrájkra a filmesek is készülnek. „Mindenki őrülten igyekszik, hogy minél előbb megkezdődjön a betervezett filmek gyártása – nyilatkozta Gavin Hood, a Tsotsi és a nálunk most bemutatott Kiadatás rendezője. – Az sem számít, ha a forgatókönyv még nincs megfelelő állapotban.”

Hollywoodban utoljára 1988-ban sztrájkoltak a forgatókönyvírók. A munkabeszüntetés akkor öt és fél hónapig tartott, és ez a becslések szerint félmilliárd dolláros kiesést okozott.