A mutánsoknak is van szíve

2006.05.26. 00:01
Bár az X-Men-sorozat első két epizódjának rendezője átült az ellenzék Superman visszatér című filmjének rendezői székébe, sikerült a hagyományos X-Men képregénystílust és a világpremier előre beharangozott májusi időpontját is tartani. Professzor X és csapata, élükön Farkassal már javában Cannes-ban korzózik. Az IC Press Hugh Jackmant faggatta a Farkas-lélekről, Farkas-skatulyáról, és az apját lefejező kisfiáról.
A film érzelmesebb az X Men 2-höz képest.

Igen. Egy mutánsokat gyógyító szer lehetősége a szereplők újabb oldalát mutatja be. Vegyük például Vadócot. A képességei lenyűgözőek, mégis nagyon magányos életet él. Soha nem érinthet meg senkit, nem lehet testi kapcsolata senkivel. Bármennyire taszító is az orvosság gondolata, érthető, ha olyasvalaki, mint ő, mégis elgondolkozik, hogy beszedi. Farkasnak is harcok dúlnak a lelkében: az első két filmben azon hezitált, hogy csatlakozzon-e az X-Men csapatához, vagy maradjon-e hű saját természetéhez, és legyen továbbra is magányos. Itt már inkább az a kérdés, vállal-e vezető szerepet. És még ott van Jean Grey elvesztése fölött érzett fájdalma is.

De ők ketten újra találkoznak.


"Mutánsnak lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés." - Hugh Jackman
Már hogy találkoznának, amikor Jean halott? (Nevet.) Erről sajnos nem beszélhetek, csak annyit mondhatok, hogy ez egy olyan befejezés lesz, ami után nem azt érzi a néző, hogy a készítők egy esetleges negyedik résznek hagyták nyitva a történetet. Nemcsak összegzi az eddigi történetet, és tisztességesen el is varrja a szálakat. A szereplők közötti kapcsolatok némelyike váratlan fordulatot vesz, de a végén nem éri csalódás a nézőt.

Mennyire áll hozzád közel Farkas?

Szeretem ezt a karaktert és a film harmadik részében rengeteg olyan szituáció van, amiben még sohasem volt azelőtt, ami kihívás. Bár hozzáteszem a nagyobb kihívás éppen az volt, hogy Farkassá lényegüljek és három filmen át ugyanazt a szerepet játsszam el.

És a harci stílusod?

Az első két részben szeleteltem és daraboltam. A képregényekben viszont, amelyekhez visszatértünk az X-Men 3-ban, zseniális összecsapások vannak.

A marketingkampány során rólad készült babákat is szereted?

Minél idősebb lesz a fiam, annál furcsábbnak találom ezt. Szegény, mikor először meglátta a barátait játszani a Farkas-babával, egyből mondta, hogy "Ez az én apukám!", azok meg lehurrogták, hogy "Nem is, mert ez a Farkas". De legutóbb, amikor hazamentem, láttam, hogy a fiam letépte a baba fejét, mert valamiért berágott rám. Úgyhogy még terápiás eszköznek sem rossz, kár, hogy az én időmben ilyesmi nem állt a rendelkezésemre.

Kedvenc szuperhősöd ki volt?

Superman.

Kiből merítettél ihletett a Farkashoz?

Főleg Mel Gibson Mad Max alakítása és a Piszkos Harry hatottak rám. A Mad Maxben leginkább azt imádtam, hogy Gibsonnak alig van néhány mondata a filmben, mégis hihetetlenül átjön a vásznon, hogy ki is Max valójában, mit gondol a világról. Nekem valami hasonlót kellett elérnem Farkas szerepében.

Farkas új küzdőstílussal
"Farkas remekül küzdött az első két filmben is, de most vissza akartunk térni a képregényhez - magyarázza Simon Crane, a film vezető kaszkadőre. - Az esetek nagy részében csak önmagáért küzd, most viszont egy nagyobb és magasztosabb célért. Ezért még keményebb, még elszántabb lett. Olyan Farkast látunk, aki tényleg dühös."
Mennyire akadályozott a későbbi szerepvállalásaidban a Farkas-skatulya?

Azt hiszem, inkább segített. De nem hinném, hogy azonosítanának ezzel a szerepkörrel. Pozitív volt abban az értelemben, hogy az X-Ment követően jobb kategóriába kerültem színészként.

A James Bond-castingra gondolsz?

Igen, az a szerep megtiszteltetés. Szívesen eljátszottam volna, de rám más filmek vártak.

És a Superman film benne van nálad a Top 3-ban?

Top 3? A Casablanca, az Ének az esőben és a Száll a kakukk fészkére. De Top 5-öt már nem tudnék mondani, az már az én képességeimet is túlszárnyalja.

És a Wolverine? Korábbi nyilatkozatod szerint, ha jól teljesít a trilógiát lezáró rész, akkor 2007 nyarára, szintén a 20th Century Fox égisze alatt elkészül ez a film, főszerepben a Farkassal.

Igen, a Wolverine sorsa az X-Men: Az ellenállás vége sikerén múlik. A film az X-Men trilógia előtt fog játszódni. Alig pár hónapja olvastam az első forgatókönyvet, amit a Tróját jegyző David Benioff készített és nagyon tetszett. David nagy rajongója a képregényeknek és látszik, hogy mindent beleadott. De nem szeretném, ha ez egy negyedik X-Men lenne. Mind stílusában mind érzelmeiben egy másfajta karakterről fog szólni.