Most akkor Fenyő Iván bejut Hollywoodba?

2007.11.16. 07:55
Nagy Ervin Melanie Griffithszel szerepelhet együtt a magyar-spanyol koprodukcióban készülő My Sweet Strangerben, írtuk meg októberben. De ki kap még nemzetközi szerepet Hollywoodban? Kicsit kutakodtunk az IMDb moziadatbázisban Dobó Kata, Marozsán Erika, Fenyő Iván és Haumann Máté adatlapjain. Ki jut túl az amerikai castingokon?

A nagy hollywoodi reménységünkkel, Dobó Katával kezdjük, akinek a naptárában már szerepel a magyar származású, számunkra ismeretlen Csaba Lucas Madness is Catching című filmje, amiben Koltai Róbert tervei szerint is együtt játszanak. A filmről az IMDb-n annyi szerepel, hogy előkészítés fázisában van és hogy 2008 elején kezdődhet a forgatás. Az 1997-es Miniszter félrelép óta hollywoodi karriert álmodó Dobó Kata idén két mozit is forgatott Amerikában: Blood and Chocolate című fantasyt a Rotten Tomatoes oldalán 10 százalékra tartották érdemesnek, míg a posztapokaliptikus akciófilmjéből, a Ben David: Broken Skyból mindenki láthatott részleteket a blogunkban.

Fenyő Iván és Dobó Kata itthon főszerepben
Fotó: Szémann Tamás

Fenyő Iván, aki Sam Mendes filmjében hajtogatta a háttérben a magyar zászlót, idén nyáron Los Angelesben volt különböző castingokon, amiknek eredményeit nem árulta el, mert ahogy korábban mondta: "a saját anyámnak sem beszélek erről". Annyit mondott még, hogy "csak akkor lehet elmondani, mit kell csinálni, ha már három-négy filmen túlvagyunk, mert recept nincsen. Angolul nagyon jól kell tudni, az biztos". De, végül még hozzátette azt is, hogy : "semmilyen konkrétum nincs", vagyis a három-négy film utáni nyilatkozatra még sokáig kell várnunk.

A Beverly Hills-i ügynökkel dolgozó Marozsán Erika talán a legtöbbet foglalkoztatott színészünk Amerikában is. A 2007-ben forgatott Feast of Love című filmben Morgan Freemannel együtt szerepelt, most Martin Landauval forgat az Ivoryban. Persze megint oroszt, Olga Primakovát.

Információink szerint a Londonban színészként végzett Haumann Máté is részt vett néhány castingon Los Angelesben, de Fenyőhöz hasonlóan ő sem akart nyilatkozni az eredményeiről. Ami biztos, a színész két magyarországi bérmunkában is kisebb szerepeket kapott, így egy minit az Eragonban és a Viggo Mortensen jegyezte Goodban, utóbbiban náci katonát alakított.

Bár az Eragon 2005-ös forgatásán Geoff Freeman, a film sajtófőnöke azt nyilatkozta az Indexnek, hogy "hunglish beszédjük" miatt a magyarok nem kapnak nagy szerepeket a bérmunkákban, magyar színészeknek mégis érthetően könnyebb bekerülniük a hazánkban forgatott koprodukciókba. (Ezeknek a száma a 2004-es filmtörvény óta megugrott.) Idén az Etyeken forgatott Hellboy 2 című szuperprodukcióba került be információink szerint Kamarás Iván és Oroszlán Szonja is, utóbbi a 2006-os Harag napja című thrillerben Gryllus Dorkával volt Christopher Lambert partnere.

Külföldön élők

Az Amerikában élő Gáti Katinak könnyebb a helyzete a kinti castingokon: az I Know What Boys Like című playboy-nyusziról készülő filmben épp egy butikost alakít. Az Amerikában élő színésznő rendszeresen szerepel castingokon, de eddig főleg olyan amerikai sikersorozatokban kapott szerepet, mint a 24 vagy a Született feleségek. Előbbiben több részen keresztül alakította az orosz First Ladyt, utóbbiban durván gyilkolt. (Interjúnk erről itt.)

Gáti Kati a magyar filmszemlén
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A magyar Zuhanórepülésben bártáncosnőt alakító, évek óta Berlinben élő Gryllus Dorka idén a Berlin Calling és A világ nagy című filmekben fog dolgozni, amikről még saját honlapján is alig van információ, nemhogy az IMDb-n. Eddig mozi- és tévéfilmekben, illetve sorozatokban szerepelt Németoprszágban, a februári berlini fesztiválon bemutatott Irina Palmban volt az első nagyobb sikere, itt egyébként Marianne Faithfull partnere volt.

New Yorkban született Bordán Lili édesanyjával, a hetvenes évek magyar szexszimbólumának tartott Bordán Irénnel Magyarországra költözött, így rá is rákerestünk: Alfred Molinával és Jonathan Pryce-szal forgatott a The Moon and the Stars-ban idén, itthon meg a Vágvölgyi B. András rendezte Kolorádó Kidet fejezi még be. Lili mostanában szerepelt az Amerikai pite magyar verziójában a Szűzijátékban, illetve a Márai-filmben, Az emigránsban is. Ez utóbbi egy részét San Diegóban forgatták.

Az ügynökség sem segít

Az itthoni ügynökségek nem tudják hozzásegíteni külföldi munkákhoz a színészeiket, mivel nincsenek ilyen kapcsolataik, derült ki rövid kutakodás után. Haumann, Fenyő, Gáti Kati példája azt mutatja, hogy a színészeknek sokat kell Hollywoodban mozogniuk, castingokra járniuk. Fenyő Iván korábban azt mondta, a Bőrnyakúak van olyan fontos kredit az életrajzában, hogy az alapján szóba álljanak vele. Dobó Kata esetében ugye Andy Vajna producer töltött be hasonló kreditszerepet.

A Kék Művészügynökséget vezető Pécsi Júlia elmondta: "próbáltunk már osztrákokkal dolgozni, de ők nem értékelik, hogy milyen színészeket kapnak, eleve csak kis feladatokat, statisztaszerepeket adnak a magyaroknak". Pécsi Júlia szerint az általa képviselt művészek közül a legtöbb szerepet külföldi filmben Cserhalmi György kapta, ő már 8-10 filmet forgatott Csehországban és Szlovákiában, idén nyáron például a Barackszigetet, ami Eszenyi Enikő júliusi nyilatkozata szerint az ő filmrendezői debütálása lehet. Hogy mi a titka Cserhalminak? "Ő már ismert kint". A legnagyobb problémának Pécsi Júlia is a nyelvtudás hiányát tartja amellett, hogy a színészeinket nem ismerik külföldön. De miért is ismernék?