Flashelős Megasztár

2004.11.14. 16:01
A rajzfilmhu és az IHM közös flashanimációs pályázata a Megasztárhoz hasonlóan hónapokon át fiatal tehetségeket kutatott, csak éppen a flashelős animátorok között, az internet nyilvánosságát kihasználva. Az egymillió forintos fődíjat a Zagar-számra lődöző stukkeres nyulas klip nyerte, a Kispál és a Borz pedig az egyik résztvevőnek félmilliós szerződést ajánlott egy új számának klipesítésére. A pályázatot november 12-én a Millenárisban rendezett HungaroFlash fesztivállal és eredményhirdetéssel zárták. Az Index szombaton a fesztivál moderátorával, Hegedűs Márton filmrendezővel beszélgetett az eredmények mellett a flashes animáció jövőjéről.
A rajzfilmhu és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közös, 6,5 millió forint költségvetésű pályázata két napos zárórendezvényén a Millenáris Fogadóban a tíz legjobb pályamunka került bemutatásra. Az Anima, Kispál és a Borz, Triton, és Zságer Balázs munkáira készített flashes klipeknek akkora sikerük volt, hogy az esti koncerten a Neo tagjai egy hasonló klip készítésére buzdították a táncoló tömeget. Hegedűs Márton elmondta, hogy a Kispál és a Borz pályázaton felül félmillió forintot ajánlott fel az egyik győztes csapatnak, az art7-nek, hogy az új albumuk egyik számához flashes klipet alkossanak.

Ebből az összegből Hegedűs szerint már színvonalas flashklipet lehet készíteni, míg egy videóklip költségvetése legalább egymillió forintba kerülne. "A flashes animáció olcsó és gyorsan elkészül, hiszen a film felét nem kézi rajzzal animálja az animátor, hanem szoftverrel" - magyarázta Hegedűs. De a flashelés nemcsak a videóklip otthoni, gyors elkészítésére ad lehetőséget, hanem a pénzhiány miatt hullámvölgyben stagnáló rajzfilmgyártásnak is kiutat mutathat.

A Flash egy vektorgrafikus program, amit főleg az online reklámiparban használnak banner és flashjáték készítésére. Hegedűs elmondása szerint a populáris technika animációval való találkozása mégis gyerekcipőben jár, és ezt az űrt lovagolta meg a pályázat. "Sok olyan animátor van Magyarországon, akinek ez az egyetlen bemutatkozási lehetősége volt". Míg a külföldi szájtokon ez már működő iparág: animációs sorozatok tucatjait gyártják flashsel, és számos versenyen mérkőzhet meg az animátorok krémje is.

Hegedűs Márton a Hungaroflash rendezvényen már nyilvánosan értékelte a tíz pályaművet, de akkor még nem tudta, melyek a győztes darabok. Szombaton csak ezeket néztük meg együtt és az Indexnek rögtön kommentálta is.

1. helyezett: b.a.l. (Zagar)
Klikk a képre a film megtekintéséhez!


A Bossa astoria-klip főszereplői gengszternyulak. A sztori tarantinós: egy bankrablást jár körül különböző idősíkokkal. Minimalista történet, de azt hozza. Véres, brutális darab, amit nagyon jól kiemel, hogy három színt alkalmaz: feketét, fehéret és vérvöröset. A technikában nagyon ügyesen ötvözték a hagyományost a flashsel. A futást rajzolták, de flasht használtak, amikor a nyulak a 38-as Magnumokkal hadonásznak, vagy amikor az autók dísztárcsája lepattog. A szoftver gyengesége, gépiessége nem érződött.

2. helyezett: art7
Klikk a képre a film megtekintéséhez!


A Mit akar ma a karma? számhoz modern Cartoon Networkos sztori született. A diszpécser angyal a diktátort pocokként, virágként, kőként éleszti újra. Míg a Zagar-számra készült nyulas darab filmes volt, ez sokkal jobban hasonlít az animációkra, hiszen fél percenként tíz kisebb poén van benne. Sok a flash, és maximálisan kihasználták a modernebb színes háttereket, eltorzított karaktereket.

3. helyezette: Házsart (Triton)
Klikk a képre a film megtekintéséhez!


A harmadik film az Indul a nyár című számra készült, Hegedűs szerint ez a legizgalmasabb. Az első és a második helyezett ötvözete. A sztori egyszerű, önálló darabként is megélne, de a zenével együtt él. Sorban születnek benne a gegek, a groteszk nyaralóhelyzeteket mutatva. Hegedűs kedvence a film csattanója.

3. helyezett: Patyomkin (Zagar)
Klikk a képre a film megtekintéséhez!


Jórészt hagyományos fázis animációt használt, csak a kameramozgásokra, svenkelésekre használta a flasht. Nagyon sok és nagyon profi munka, de már ismert technika. Olyan, mint amikor valaki szépen eljátszik egy jazz sztenderdet.

Az Index a HungaroFlash médiatámogatója