Johnny Depp-pel készül az új Hunter S. Thompson-film

2005.07.06. 10:52
2006-ban már a mozikban is látható a Hunter S. Thompson világának leképezésére irányuló legújabb próbálkozás. Az új darab HST legrégebbi művén alapul, kiegészítve ismereteinket a bámulatos kókler rettenet életpályájáról. A rumot izzadó dilettáns kalandor szerepében Johnny Depp.
2006-ban mutatják be Hunter S. Thompson első novelláskötetének filmes adaptációját, a The Rum Diary az olasz Bruce Robinson rendezésében. A film forgatásán még az író is személyesen is jelen volt, és tanácsokkal látta el a filmeseket.

#alt#
Az 1959-es történet San Juanban, Puerto Ricón játszódik, aki a közhiedelem szerint régen romlatlan és békés volt a világ. Régen, vagyis Castro előtt, JFK előtt, emberi jogok és holdraszállás, flower-power és Vietnám, és pláne A Drogok előtt. De Hunternek persze ezúttal is sikerült magához szippantani az összes korrupt gennyet.

A főhős a Johnny Depp megformálta Paul Kemp maga mögött hagyja New Yorkot, hogy veszélyesen dallamos stílusát a San Juan Daily News szerkesztőségében köszörülje a többi rumot izzadó dilettáns kalandor társaságában. Gyorsan elkapja a fonalat és élvezettel szippantja az ottani élet bűzét.

A Rum Diary egy szépen kuszált, alkoholgőzön átbugyogó vad szerelmi történet egy napfényes karib álomvárosban. Kemp a Daily News stílusában osztja meg velünk baljós sejtelmeit a világról, a szánalmas életünk céltalanságáról, amit önáltatásban harcolunk végig a szelekkel.

Félelem és reszketés alkesz-változat(ok)ban

Hunter S. Thompson stílusa már a korai darabban is feltűnik, hiszen a regény nem más, mint a megsebzett jótét lélek beszámolója a becsületes földönfutó elmebeteg dühével. A Thompson agyában és idegeiben keletkezett világ persze nem valótlan, csak eltúlzott és érzékletesen leírt.

#alt#
Az új filmnél kérdéses, hogy milyen képi világot hoznak a steadmeni karakterek hiányában, de az, hogy Depp szemeivel pisloghatunk át az alkoholgőzön, bíztató. A színész a Monty Python-os Terry Gilliam-féle Hunter-moziban, a Félelem és reszketés Las Vegasban (Fear and Loathing in Las Vegas) című 1998-as filmben a betrippezett, bekokszozott figurát brilliánsan hozta, valószínűleg az alkoholista-változat is menni fog neki.

Az alkesz Thompsont már Bill Murray is megformálta az Ahol a bölény dübörög (Where the Buffalo Roam) című filmben 1980-ban. Murray akkori tapasztalatlansága ellenére szintén remekül hozta a figurát. Sok elem feltűnt már e korai, kusza filmben a Félelem és reszketésből, de nem egy történeten keresztül, hanem az 1980 előtti főbb sztorik alapján.

Kész orvosi csoda, hogy élt

A gonzo újságírás atyja a The Rum Diary cselekményének idején, 1959-ben Puerto Ricóban dolgozott újságíróként, miután kirúgták egy New York állambeli kisvárosi laptól. Hunter S. Thompson idén februárban (67 évesen) lett öngyilkos, miközben újdonsült feleségével beszélgetett telefonon.

"Az élete során elfogyasztott drogmennyiséget figyelembe véve puszta léte is orvosi csoda volt - írta Thompson halálakor Király András. - Egy tudományos szaklap szerint HST-vel új fejlődési szakaszába lépett az emberi faj, hiszen Thompson képessé vált arra, hogy egyszerű önhipnózissal új májat növesszen magának az elhasznált régi helyett. Mégis képes volt maradandót alkotni."