Batman helyett T-Rex marad az IMAX-ban?

2008.07.08. 12:55
A héten debütál az Aréna Pláza mozijában a 2004-es Nascar 3D, amivel végre megszűnik a tíz évvel ezelőtti 3d-filmek budapesti uralma. Dinóvadászatot és űrállomás-építést minden nap nézhetünk a vitorlaméretű vásznon. Az új Batman-filmet forgalmazó InterCom egyelőre tárgyalásokat folytat az Aréna mozival, hogy augusztusban bemutathassák a Dark Knight IMAX-verzióját is.

A budapesti Cinema City Aréna Pláza IMAX mozijában futó filmek (94-es A nagy mélység titka és a 98-as T-Rex) még a 3d-s IMAX-mozi hőskorában készültek. Az Űrállomás (2002) és a Nascar (2004) már frissebb darabok, a U2 3d-s koncertfilmje pedig tavalyi, ezt a Bono-rajongók kérésére újra műsorra tűzték. Szeptemberben viszont megint technológiai időutazáson vehetünk részt: az ekkorra időzített 3d-s dokufilm, a Galapagos, (aminek Kenneth Branagh a narrátora) 1999-es. Bár az IMAX-rajongó fórumozók szerint ez sokkal jobb, mint a most látható 40 perces filmek, azért kérdés, hogy miért nincsenek ilyenek Budapesten.

Háromdimenziós Pterodactylus, 1998-ból - Még több kép a galériában!

"Lehet, hogy léteznek ennél jobb 3D-filmek is, de a műsorkínálatot nem mi határozzuk meg, hanem a kelet-európai Cinema City divízió vezetősége" - mondta Buda Andrea, az IMAX sajtósa. "A T-Rex és A nagy mélység titkai nagyon jól teljesítettek Lengyelországban és Csehországban, ezért lettek nálunk ezek a nyitófilmek. Az IMAX nemcsak a szórakoztatást, hanem az ismeretterjesztést is fontosnak tartja, így még most is levetítjük naponta egyszer a T-Rexet és A mélység titkait délelőtt, iskolás csoportoknak." A 2006-os Deep Sea 3d-re ezek szerint még várni kell.

A 3d-s ismeretterjesztő filmeket maga az IMAX Corp. gyártja, ezért azokat egész évben vetíthetik az IMAX-mozik. Természetesen a Cinema City hálózatnak és az IMAX-nak itt is meg kell állapodnia a kópiakölcsönzési díjról, és arról, hogy a bevételek hány százaléka kerül a forgalmazóhoz, és mennyi marad a mozinál. Bonyolultabb a helyzet az IMAX-verzióban elkészített játékfilmeknél (Beowulf, Harry Potter), mert ezeket nem az IMAX forgalmazza.

A The Dark Knight lesz az első olyan mozifilm, ahol öt akciójelenetet direkt IMAX kamerákkal vettek fel, és nem utólag készítették el az IMAX-verziót (mint az Apollo 13, vagy a Mátrix - Újratöltve esetében). Az új Batman-filmet forgalmazó InterCom egyelőre tárgyalásokat folytat az Aréna mozival, hogy augusztusban bemutathassák a Dark Knight IMAX-verzióját is. Az Index úgy tudja, hogy egy IMAX kópia ára több tízezer dollár, tehát minimum 3 millió forintba kerül.

Minden IMAX-film 3d-s?

Az IMAX Experience alcím nem minden esetben jelent 3d-s moziélményt, ilyen filmek csak a 90-es évektől készülnek. A 18x24 méteres óriásvászon és a jobb hanghatások persze a 2d-s IMAX filmek esetében is fokozzák a moziélményt. A 300 IMAX Experience-ben például nincsenek 3d jelenetek, de a Beowulf és a Polar Expressz IMAX változata már végig 3d-s. Az IMAX az Image Maximum (maximális képhatás) rövidítése, amit a kanadai IMAX Corporation fejlesztett ki 1967-ben. 2002 óta a régebbi filmeknek is elkészíthető utólag az IMAX-verziója. Az első ilyen film az Apollo 13 volt, de azóta már a Pókember 3, a Legenda vagyok vagy a Spiderwick krónikák is megtekinthető IMAX-moziban.