Nem lesz sok idő a hányásra az IMAX-ban

2007.11.23. 09:57
Január 17-én adják csak át december helyett az Aréna Plázában az IMAX mozit, aminek a hatalmas vásznát csütörtökön tették a helyére. Huszonöt másodperces eseményen voltunk, ami eddig a legrövidebb volt az életünkben. Nézze meg a focipálya méretű filmvásznat, amit az Index is segített feltenni.

Október 30-án kellett volna először átadni az Aréna Plázát, Magyarország legújabb és legnagyobb bevásárlóközpontját, amiben hazánk első IMAX moziját is megnyitják. A volt ügető helyén múlt héten megnyíló épületszörnyet kapkodva adták át, de a Cinema City 23 terme így sem készült el. Köztük az IMAX se, aminek a hatalmas, 24 méter magas és 18 méter széles vásznát csütörtökön tette a helyére nyolc ipari alpinista a mi segítségünkkel, amire külön büszkék vagyunk.

Ipari alpinisták akcióban

Az IMAX terme szinte készen van, a székek a a 45 fokos emelkedésű nézőtér helyén, a falak kifestve, korlátok nincsenek még, és a padlószőnyeg illesztésére is ráfér a technocol ragasztó. A mozi előterében van a legtöbb meló, itt még szürkék a falak, fúrnak, faragnak a munkások. Az Aréna Pláza átadásának csúszása érintette ezt is, bár ugyanabban a ritmusban, ahogy mondjuk más butikok is elkészültek, ez is meg lehetett volna. A pontos okokat hiába kutattuk, nem tudtuk meg.

A 400 fős moziterem szinte teljes nézőterét lefedte az ezüstszínű vászon, ami sokkal több fényt képes visszaverni, mint hagyományos fehérszínű társai. Miközben az ipari alpnisták másztak fel a vásznat tartó szerkezetre, megnézhettük a négy hangszórót és erősítőt, amelyek a vászon mögött kaptak helyet, a hanghatásokról itt 44 hangszóró gondoskodik, összesen 12 ezer wattosak. A 200 kilós vászon feltétele 25 másodperc volt: az ausztrál technikai vezető elmagyarázta, amit már minden munkás tudott, hogy szigorúan egyszerre kell felhúzni a köteleket.

A szervezők úgy voltak vele, ha már 3D-s dínós filmet nem tudnak levetíteni a jelen lévő újságíróknak, akkor azzal teszik emlékezetessé az eseményt, hogy őket is bevonják a teaklipper-vitorlára emlékeztető vászon rögzítésébe. Az eredeti tervek szerint öt újságíró állt volna a jobb oldalon, hogy a bal oldalon álló ipari alpinistákkal egy ütemben húzza a kötelet. Csak ketten vállaltuk, így amikor rögzíteni kellett, az alpinisták kötöttek rá valami trükkös tengerészcsomót, és otthagytak minket, sokáig kapaszkodtunk görcsösen, hogy súlyunkkal tartsuk a vásznat.

Vitorlát fel!

Miután a kollegák kiröhögték magukat "az osztály lúzerein", jegyszedő-szemmel is körbenéztünk: már előre sajnáljuk a leendő jegykezelőket. Az IMAX-mozikban óránként indulnak majd a 45 perces filmek, derült ki ugye a tájékoztatásból. Ha már a kezdés előtt öt perccel bemehetnek a nézők, akkor az egyenruhás takarítóbrigádnak csak pár perce lesz összeszedni az eldobált kóláspoharakat, és feltakarítani a kölykök után, ha kidobják a taccsot a háromdés kviddicsmeccs látványától, amire szintén kevés idő van. A hatalmas teremben alig lehet majd észrevenni a székek alá berugdosott nachos-tálakat, és már most tudjuk, hogy a látogatóknak az lesz a kedvenc szórakozása, hogy a film végén összegyűrt popcornos zacskókkal töltik fel az IMAX-vászon előtti árkot, hátha teljesül egy kívánságuk. Az előtérben tíz jegypénztárat és tíz büfés kasszát építenek ki a tervek szerint, de lehet, hogy ezeknek csak a fele lesz nyitva plázás moziszokás szerint.

Fárasztó meló után édes pihenés

Az átadó után megkérdeztük Buda Andreát, a Cinema City marketing és PR igazgatóját, hogy mekkora kár érte őket a csúszással: "Nem erre koncentrálunk, hanem arra, hogy Kelet-Közép-Európa legnagyobb moziját a megfelelő minőségben adjuk át." Még érdeklődtünk a kötbérről, de erre nem kaptunk ilyen kerek mondatot. A novemberi nyitás, és így a karácsonyi kiemelt időszakról lemaradó mozi ügye azért is érdekes, mert az Aréna Pláza marketingkampányában kiemelt helyen szerepel az IMAX.

A 170 ezer négyzetméteres pláza 13 ezer négyzetméterén helyezkedik el a 23 termes mozi, amiből 5 darab negyvenfős VIP-terem és egy hatalmas IMAX-mozi lesz, a többi multiplex mellett. Összességében négyezer fő befogadására képes a Cinema City Aréna. Kelet-Európában már hét IMAX-terem működik Csehországban és Lengyelországban, Budapest lesz nyolcadik, de hamarosan Bukarest is megkapja a magáét. Január 17-én a T-Rex és A mélység titkai filmeket mutatják be, a térhatáshoz 3d-szemüveget kell viselni, a jegyek 1200 forintba kerülnek.