Irak a bőrnyakúak szemével

2006.05.04. 12:25
A War Tapes című, katonák által készített iraki témájú dokumentumfilmet New Yorkban mutatták be az április 25. és május 7. között, ötödik alkalommal megrendezésre került Tribeca Filmfesztiválon. A mustrát Robert De Niro alapította a 9/11 utáni Manhattan felvirágoztatására.

Az iraki háborút a katonák szemszögéből bemutató War Tapes című film egy évnyi forgatás után, nyolcszáz órányi videókamerával felvett anyagból készült.

"Három katonát, három egyéniséget látunk: az egyikük teljesen elhivatott és Bush-párti, a másik cinikus és kiábrándult, a harmadik pedig valahol a kettő közt helyezkedik el" - mondta el az AP-nek Deborah Scranton, a film rendezője.

"Az amerikaiak nem tudnak eleget a háborúról" - nyilatkozta az egyik katona a War Tapes céljáról. A filmben festői képek mutatják be a bombázás utáni állapotokat, a tűz alá kerülő katonákat, sok humorral és cinikus kommentárokkal.

Most akkor a háború jópofa dolog?

Egyes vélemények szerint a film kifejezetten "jópofa" dolognak tartja a háborút, és az egész nem más, mint a hadsereg propagandája. "Könnyen előfordulhat, hogy egy tizenhét éves kölyökben, aki látja a filmet, az egész háború úgy tudatosul, mintha egy jó játék lenne. Ülsz a hatalmas terepjáróban, fogod az M16-ost, és vadászol a rosszfiúkra" - mondta a filmről Anthony Swofford, a hasonló vádakkal illetett Bőrnyakúak című Öböl-háborús regény és film veterán írója.

A hadsereg a dokumentumfilmben egyetlen részt cenzúrázott. A kivágott jelenetben egy katona magyarázza, hogyan szokták a kutyák felfalni a tetemeket, miközben iraki lázadók holttesteit mutatja a kamera.

Komolyodik a fesztivál

A fesztivált a világhírű színész, Robert De Niro alapította 2002-ben azzal a céllal, hogy segítsék Manhattan déli részének újjáépítését a szeptember 11-i pusztítás után, és egyben támogassák a független mozit.

Az előző években olyan vígjátékok szerepeltek nyitófilmként, mint például az Egy fiúról és a Pokolba a szerelemmel, vagy a Tolmács című thriller. "A fesztivált 8 hónappal a tragédia után alapítottuk azért, hogy a kerületünknek nyújthassunk valami kapaszkodót, hogy segíthessük a megújulást" - mondta Jane Rosenthal a társalapító, majd hozzátette: "Azon vettük észre magunkat, hogy évekig vígjátékokra áhítoztunk. Az ötödik évben viszont emlékeznünk kell." Idén a United 93 a nyitódarab. A mozi szeptember 11-én Pennsylvaniában lezuhanó gép áldozatainak állít emléket.

Ebben az évben több politikai témájú film is szerepel a versenyben, amik főleg az iraki háborúval foglalkoznak. Eddig a legsikeresebb és a legtöbb vitát kiváltó a katonák felvételeiből készült War Tapes.

Tavaly Forgács Péter magyar-holland koprodukcióban készült A fekete kutya című filmje nyerte a legjobb dokumentumfilmesnek járó díjat.