Az Iszka utazását nevezzük az Oscarra

2008.09.05. 12:43
A romániai bányászfaluban guberáló kislány története a tavalyi filmszemle legjobb szerzői filmje volt, és a Berlinálén kezdte nemzetközi fesztiválkörútját. Most Oscarra nevezzük.

Az Iszka utazása című film képviseli Magyarországot 2009-ben a legjobb idegennyelvű film kategóriában, döntötte el pénteken az Oscar-díjra nevező bizottság. A nevezésért azok a magyar filmek versengtek, amiket 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között mutattak be a hazai mozik.

Az Iszka utazása című film indulhat a legnagyobb eséllyel az Oscar-díjért folyó versenyben, ítélte meg a bizottság. A döntésnél a Magyar Filmművészek Szövetségét Stőhr Lóránt (filmkritikus), a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Márk Iván (operatőr), a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András (filmrendező), a Független Magyar Producerek Szövetségét Váradi Gábor és a Magyar Producerek Szövetségét Temple Réka képviselte.

Varga Mária önmagát játssza. Klikk!

Az Iszka utazásának nemzetközi premierjét a Berlinalén tartották, és azóta több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. A 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb szerzői film díját. Az Iszka utazása főszereplője egy romániai bányavidékén élő utcagyerek, Varga Mária, aki a filmben először a családjától árvaházba, majd emberkerekedők hálójába kerül.

Az Oscarra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet. Közülük a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én 81. alkalommal kerül sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.