Indul a Jancso.hu

2005.04.26. 10:04
A Jancsó-honlap a filmtörténeti adatbázissal együtt a filmhu-csoport újabb tagjaként került a netre. Fotók, cikkek, filmrészletek, írások, motívumtár a rendezői honlap fegyvertára, míg a filmtörténeti adatbázisban nyolcszáz 1945 után készült filmalkotásról nyújtanak ismereteket.
Áprilisában készült el Jancsó Miklós rendezői oldala. A szájt alapját egy 1998-ban kiadott multimédiás CD-ROM képezte, amit a szerkesztők a Sulinet Digitális Tananyag rendszerébe illesztettek. A honlap Jancsó Miklós munkái közül 21 nagyjátékfilmet mutat be.

A filmek stáblistája és a filmleírás mellett filmrészleteket lehet megtekinteni, valamint ezekhez kapcsolódó párbeszédek olvashatók, melyek szereplői egymással is vitatkozva elemzik a dialógusokhoz kapcsolódó részleteket. A filmekhez tartozó képek, jelenet- és werkfotók a Galéria rovatban láthatók, míg a filmekhez tartozó cikkek, tanulmányok az Archívumban.

A Motívumtár Jancsó jellegzetes képi metaforáit, sajátos filmnyelvi eszköztárát mutatja be, a hozzájuk tartozó filmrészletekkel illusztrálva. A Múzeum menüpontban közel száz, Jancsó Miklóssal készített mini-interjú hallgatható meg.

Filmtörténet.hu

Elindult ez első magyar filmtörténeti adatbázis és portál is, aminek célja, hogy az 1945-1990 közötti időszak teljes magyar filmtermését több szempontból bemutassa. Az oldalon közel 800 film részletes adatokkal (gyártási év, stáblista, filmleírás), 100 kiemelt jelentőségű film esetében képek és digitalizált filmrészletek, átfogó korszakelemzések és műfajelemzések, valamint egy folyamatosan bővülő rendezői portréadatbázis található. A weboldalt oktatásai segédanyagként már sikerrel alkalmazzák a középiskolai Mozgókép és Médiaoktatásban.

Mindkét oldal az IHM digitális tanagyagfejlesztési pályázatának keretében jött létre. A filmtörténet.hu emellett a Magyar Mozgókép Közalapítvány filmes internetes stratégiájának részeként.