Feljelenthetik egymást a nézők

2007.05.31. 14:42
Az Egyesült Államok 114 mozijában csipogót adnak a nézők kezébe, hogy jelezzék, ha a moziteremben hangoskodókat, vagy kalózokat észlelnek. Malajziában éjjellátó szemüveggel vadásznak a filmet videózó kalózokra.

Csipogót kapnak a nézők az amerikai Regal mozilánc 114 mozijában, hogy ezzel jelezhessék az intézmények igazgatójának, ha a közönség soraiból valaki zavarja őket a filmnézésben. "Az igazgató ilyenkor azonnal bemegy a terembe, és helyre teszi a rendetlenkedőket" - nyilatkozta a CBS-nek Heather Dematteis, a lánchoz tartozó Battery Park Stadium mozi vezetője, majd megnyugtatásul hozzátette, hogy a feljelentőt nem leplezik le.

"Gyakran felbosszantom magam. Ilyenkor legszívesebben odaszólnék, hogy hallgassanak már el" - nyilatkozta a CBS-nek az egyik néző, aki örömmel fogadta az új rendszert, aminek további előnye, hogy a nézők egy másodpercet sem veszítenek a filmből, ha egy problémát szeretnének jelenteni, hiszen elég egy gombot megnyomniuk. Csipogót azért nem kaphat bárki, csak a Regal Crown klub hűségprogram résztvevői.

Kalózok ellen is hatásos

Az újítás nemcsak a telefonjukat bekapcsolva felejtő mozilátogatók, vagy síró kisgyerekek ellen hatásos. "A csipogóval azt is jelezhetik a nézők, ha a hanggal vagy a képpel akad probléma, vagy ha videózó filmkalózokat észlelnek" - mondta Dematteis.

Ettől függetlenül nem minden néző fogadta odaadással a bevezetett rendszert. "Nekem ez azért erős - értetlenkedett Alexander Sodon. - Szerintem az emberek jobban tennék, ha azért mennének moziba, hogy filmeket nézzenek, és nem azzal foglalkoznának, hogy gombok nyomogatásával oldják meg a problémáikat."

Távol-Keleten éjjellátó szemüveggel próbálkoznak

A malajziai mozikban a jegyszedők éjjellátó szemüveget vesznek fel, miután elsötétül a terem, hogy kiszúrják a videokamerával vagy mobiltelefonnal dolgozó kalózokat. Ezt az akciót a Motion Picture Association (MPA) filmszakmai szervezet kezdeményezte. A kiképzett alkalmazottak két hónap alatt tizenhétszer csaptak le a legújabb amerikai sikerfilmek, például a Pókember 3 vagy A Karib-tenger kalózai harmadik részének vetítése közben.