'Katasztrofális magyar rajzfilmek készülnek'

2005.06.20. 17:44
"Sokkal erősebb a mezőny, mint három éve, de a filmek felének nem kellett volna elkészülnie, olyan katasztrofálisak" - foglalta össze Varga Csaba, a nemzetközi zsűri elnöke Magyarország legnagyobb animációs mustrájának, a háromévenként megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak az idei tapasztalatait. Az Index a hétvégén véget ért ötnapos rendezvény után beszélgetett Vargával.
"A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) rendszeresen rosszul dönt az állami pénz osztásakor, mintha állatorvosok lennének csak az animációs szakkollégiumában. Ez az oka annak, hogy a magyar animációs felhozatal fele katasztrofális" - mondta az ötnapos rendezvényt (és egyben négyszáz animációs filmet) követően az Indexnek Varga Csaba, a nemzetközileg elismert animációsfilm-rendező, a Varga stúdió alapítója.

"Alapjában nem csak én mondom ezt, de nyilvánosan csak én mertem kimondani, hiszen már nincs mitől félnem, én már úgysem csinálok filmeket" - tette hozzá. Varga ugyanis felhagyott a filmezéssel, és jelenleg könyvkiadással és könyvírással foglalkozik. "Az MMK hozzá nem értése és elfogultsága nagy károkat okoz a szakmának. Sok olyan mű születik, ami már forgatókönyv korában a szemétkosárba kívánkozik, mégis megkapja a nagy pénzeket, mert a szakkollégium tagjainak ismerősei készítik, és ha elkészülnek, kipipálják, és a film minőségét már senki sem kéri számon a kuratóriumon. Vagyis a rendszerváltás az MMK-ban sajnos még mindig nem történt meg. De ők ezt azzal védik, hogy a kritikai megjegyzésekre egyre alpáribb válaszokat adnak."

Öreges rajzfilmek

#alt#
A KAFF fődíját a középnemzedék kapta
Orosz István: Az idő látképei

"Mintha érdekvédelmi szervezetet hoztak volna létre, hogy a fiatal tehetségeket, és az új színvonalas műveket kiszorítsák" - foglalta össze a zsűrielnök a bajok okát.

A fiatalokat is magába tömörítő Manifeszt érdekvédelmi egyesület képviselői Kecskeméten, Magyarország legnagyobb animációs fesztiválján Vargától függetlenül is hallatták a hangjukat. A fesztivált záró szakmai vitán az MMK "tarthatatlan támogatási politikáját" támadták: mint elmondták, az MMK nem a filmtörvény szerint bírálja el a pályázatokat, hanem az animációs szakkollégiuma a mecénás szervezet alapítói közé tartozó Pannóniafilmet és Kecskemétfilmet részesíti előnyben, és az új szervezetet nem engedi csatlakozni alapítói köréhez.

A KAFF díjazottjai között viszont a háromévente megrendezett mustra hagyományával ellentétben most először fiatalok is akadtak szép számmal (lásd keretest, a szerk). Mikor erre az Index rámutatott, a zsűrielnök azt felelte, hogy ez "természetes, hiszen a zsűri az MMK-tól független szervezet volt". Mint mondta, bár a díjazottak nagy része fiatal filmes, a résztvevőknek ez jóval kisebb százaléka.

A Nyócker! itt is tarolt

Többek között Gauder Áron elsőfilmje, a francia fesztiválon nagydíjjal jutalmazott Nyócker! is nyert Kecskeméten: a magyar játékfilm-kategória díját. Ez azért nem nagy dicsőség, mert a józsefvárosi South Park a mustra és a jelenlegi magyar rajzfilmgyártásnak egyedüli egészestés magyar játékfilmje. A legjobb egészestés külföldi film ugyanakkor Jacques-Remy Girerd Özönvíz című alkotása lett, amit az eredményhirdetés után a főtéren felállított kivetítőn láthatott a közönség.

"A magyar játékfilm kategória fődíjasa nagyobb díj volt ezúttal, mint a külföldi, hiszen a Nyócker! sokkal jobb film, mint az Özönvíz" - tett egy utólagos eredményhirdetést az Indexnek a zsűrielnök.

"Friss, telivér alkotás, elsőfilmes rendezői díjat is nyerhetne, műfajában kiemelkedő, csak jót tudok mondani róla - ecsetelte a Nyócker! előnyeit Varga, majd a kuratórium szerepére térve hozzátette: - Egyszerűen csoda, hogy a film létrejött, olyan körülmények és anyagi lehetőségek között készült. Az MMK animációs kollégiuma például csak nagy nehezen adott a filmnek támogatást, és akkor is csak 10 millió forintot, miközben a film tarol a világban."

A Nyócker! ugyanakkor elnyerte Kecskemét városának díját is, ami 2500 euróval jár.

7. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjai:
Az animációs fesztivál nagydíját a középnemzedék nagy öregjének, Orosz Istvánnak ítélték Az idő látképei című filmjéért. A 72 tagú gyerekzsűri döntése alapján az ORTT 5 millió forintos különdíját Tóth Pál Rajzfilm című filmje nyerte, a film a felnőtt közönség díját is megkapta.

A díjazottak között elsőfilmes alkotók is akadtak: Kónya Ábel: Tranzit; Csáki László: Napok, melyeknek értelmet adott a félelem, a középnemzedék: a Kistehén alkotójaként ismert Igor Lazin a Morb című filmjével; Tóth Pál a Rajzfilmmel, Nagy Lajos a Fából faragott Péterrel Cakó Ferenc A róka és a hollóval. Az idősebb nemzedékből Szoboszlay Péter vihetett haza kategória-díjat (Ép testben ép lélek).

Szabó Gyula színművész életműdíjat kapott a Magyar népmesék rajzfilmsorozatban való közreműködéséért. A közel 80 millió forintos költséggel megrendezett fesztivál az Európai Fesztiválok Szövetsége és az Európai Unió Média Programja támogatásával valósult meg, amihez Kecskemét városa 15 millió forinttal járult hozzá. Az animációs mustra egyes filmjeit július 8-tól egy hónapon át, Budapesten több helyszínen is vetítik.