Elköltöznek a filmesek Hollywoodból

2005.08.26. 00:58
Kalifornia több millió dollárnyi adóbevételtől esik el, ha a filmipar kivonul az államból, állítja egy a héten nyilvánosságra hozott tanulmány, mely szerint a helyzeten már csak a republikánus kormányzó, Schwarzenegger segíthetne. Magyarországon közben megtízszereződött az amerikai befektetési kedv.
Az elmúlt években egyre több film és a tévéshow hagyta el Kaliforniát és költözött át más államokba, például Kanadába, ahol kedvezőbb adózási feltételek biztosítják a filmkészítéssel járó költségek csökkenését, értesült a Reuters. Louisiana államban például a produkciós költségek a 2002-es 12 millió dollárról 2004-re 330 millió dollárra emelkedtek, miután az állam adókedvezményeket vezetett be.

Elutasították, de Schwarzenegger támogatná

Kalifornia törvényhozói korábban kétszer is elutasították a filmiparra vonatkozó adókedvezményeket. Ellenzők szerint ugyanis ez az intézkedés is csak a már eleve jómódú hollywoodi producerek zsebeit tömné meg, miközben Kalifornia költségvetése egyébként is romokban hever. Mivel a volt filmsztár, Arnold Schwarzenegger ül a kaliforniai kormányzói székében, megnőtt az esélye annak, hogy elfogadják a demokrata pártvezér Fabian Nunez új törvényjavaslatát.

A Kaliforniai Filmbizottság (California Film Commission) hozta nyilvánosságra az adókedvezményekről készült jelentését. Ez a szerveződés a Kalifornia államon belüli filmkészítést támogatja, és arra hívta fel többször a figyelmet, hogy az állam számos munkahelyet elveszít, amennyiben a film és tévéprodukciók elköltöznek. Szerintük egy államilag támogatott csoport az első, ami az adókedvezmények várományosa lehet.

Az államnak is jó

A tanulmányból az is kitűnt, hogy egy 70 millió dolláros költségvetésű film legalább 10,6 millió dollárnyi adóbevétellel gazdagítaná az állami kasszát. Egy 17 millió dolláros költségvetésű film 1,8 milliót hozna ÁFÁ-n és személyi jövedelem adón keresztül. Egy egyórás, 2,2 millió dolláros költségvetésű tévédráma 260 000 dollárt adózna.

"Meg akartuk mutatni, hogy nem csak munkahelyek elvesztéséről van itt szó, hanem arról is, hogy állami és helyi adóbevételek is kiesnek" - mondta Jack Kuyser, az Economic Development Corparation vezető közgazdásza.

New York - Kalifornia - Budapest

Nem újdonság egyébként, hogy a rivális régiók körüludvarolják a filmeseket: a XX. század első éveiben a filmkészítők a New Yorktól és New Jersey-től nyugatra fekvő területekről költöztek át Kalifornia déli részére. Ott ugyanis számos tényező olcsóbb és hatékonyabb feltételeket biztosított a filmgyártásnak.

Jelenleg Magyarországon is megkönnyítik a külföldi koprodukciók filmezési lehetőségét: "húsz százalékát visszaigényelhetik az itteni költségeiknek a külföldi magyar koporodukcióban alkotó filmesek - mondta az Indexnek Bozóki András kulturális miniszter. - Míg 2003-ban egymilliárd, 2005-ben eddig tízmilliárdos bevételt nyert ezzel a magyar filmipar, és emellett magyar munkaerőt is foglalkoztatnak."