A Karib-tenger kalózai csak koppintás

2006.07.17. 11:53
Egy amerikai forgatókönyvíró, Royce Mathew, aki többek között a Gyilkos szőkék támadásával írta be magát a mozitörténelembe, azzal vádolja a a Disney-t, hogy tőle lopták a Karib-tenger kalózai filmek ötletét. Beperelte a stúdiót.
Royce Mathew azt állítja, hogy már a nyolcvanas években kidolgozta a természetfeletti kalózhajó történetét, írja a BBC. A forgatókönyvet és a storyboard-ot annak idején le is védette az Államok szerzői jogi hivatalában, és Hollywoodban is próbálta eladni.

Aki perel...

Mathew egyébként a nyolcvanas években olyan B-filmek látványvilágán dolgozott, mint a Gyilkos szőkék támadása (Assault of the Killer Bimbos) és a Doktor Alien, avagy tini szexmutáns voltam (Dr Alien, I was a Teenage Sex Mutant). Egyetlen rendezése, a Dream a Little Evil, amiben egy virtuális bombanő elszabadul és mindenkit lemészárol, csak a videotékák polcaira jutott el.


Depp és Bloom a Holtak kincse tokiói premierjén
A pert Los Angelesben kezdeményezték, és a vádiratban Jerry Bruckheimer neve is szerepel, aki Hollywood egyik legjelentősebb filmes és tévés producere. Jerry Bruckheimer mindkét kalózmozi társproducere volt, és elmondása szerint az első Karib-tenger kalózai film egy vidámparkban tett látogatáson alapul.

...és aki válaszol

A pereskedő író állítja, hogy a "természerfeletti kalózhajóról" szóló filmtervében többek között egy Fekete Gyöngy nevű kalózhajó rajza is szerepelt. Ugyanígy hívják a Karib-tenger kalózainak hajóját is, ami az első rész címében is szerepel. A Disney és a forgalmazó, a Buena Vista egyelőre csak annyit közöltek, hogy a "vádak alaptalanok".

A Karib-tenger kalózainak második része, a Holtak kincse közben bevételi rekordot döntött az Államokban, a bemutató utáni első hétvégén 135 millió dollár felett teljesített.