Rekord Johnny Depp új mozija

2006.07.09. 09:08
A Karib-tenger kalózai új része jobban nyitott a tengerentúlon, mint a Sith-ek bosszúja, s még az is lehet, hogy Pókembernél is népszerűbb Jack Sparrow.

Az előzetes becslések szerint rekordot döntött a "A Karib-tenger kalózai: A holtak kincse" című mozi az amerikai premiernapon. Pénteken összesen 55,5 millió dollárt hozott a Disneynek a kalandfilm, mely minden idők legnagyobb egynapos bevétele, írja az AP hírügynökség.

A kalandfilm-sorozat új részében egyébként kiderül, hogy egy régi vérszerződés miatt még mindig a legendás szellemhajó kapitányának adósa Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp). Jacknek mihamarább rendeznie kell a tartozását, különben örök átokra és szolgaságra ítéltetik. A magyar mozik július 20-ától vetítik a filmet.

A korábbi csúcstartó a Star Wars - Sith-ek bosszúja című mozi volt, mely egyetlen nap alatt 50 millió dollárt hozott az amerikai jegypénztáraknál. Ha a Johnny Depp főszereplésével készült kalandfilm a hét végén is népszerű lesz, elképzelhető, hogy újabb rekordot is megdönt: a három napos bevételi csúcsot eddig ugyanis a 2002-ben bemutatott Pókember tartja, 114,8 millió dollárral.

Icipicit jobb a helyzet

Az új Karib-tenger kalózai-mozi sikere "eloszlatja azokat az elképzeléseket, melyek szerint az emberek már nem szeretnek moziba járni. Az emberek nem akarják megvárni, amíg kijön dvd-n. Már most látni akarják", bizonygatja Paul Dergarabedian, a jegypénztáraknál realizálódó bevételeket ellenőrző Exhibitor Relations elnöke.

Némi optimizmusra valóban lehet ok, hiszen az idei évben eddig 4,6 milliárd dollár bevétel jött össze a filmbemutatókból, s ez 5 százalékkal magasabb érték mint a tavalyi - meglehetősen kiábrándító - eredmény. A szkeptikusok szerint ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a magasabb bevételek nagyrészt a magasabb jegyárak miatt állnak elő. Ha csak a darabszámot nézzük, idén mindössze 1,7 százalékkal több mozijegy fogyott a tengerentúlon, mint az elmúlt év azonos időszakában.