Hahó, Lindsay Lohan már sztriptízelt!

2008.12.26. 18:47
Évekkel ezelőtti filmeknek nézhettük idén karácsonykor is a megszokott fordulatait. Kérdés, mi lett azóta a sztárokkal, mióta ezeket az ősrégi filmeket leforgatták. Ami biztos, az Igazából szerelem Hugh Grantje nem változik: sokadik romantikus filmjét forgatja, és jövőre a fenyőfa alatt jön össze Sarah Jessica Parkerrel.

Télapu itt van

Tim Allen, az örökös Télapó

A tévés műsorszerkesztőknek a karácsony Tim Allennel egyenlő. Aki a szentestét bejglivel és távirányítóval a kézben töltötte, kétszer is láthatta egyszerre: a Télapu 2 az RTL-en ment, a Kelekótya karácsony meg a tv2-n. A tv2 amúgy az időrendet kissé megkavarva szombaton vetíti le a Télapu első részét. Tim Allen jövőre is marad a közepes minőségű családi filmeknél, rendezőként debütál Crazy on the Outside-dal, 2011-ben pedig az Amigos című filmben szerepel, mindkettőt a saját produkciós cége, a Boxing Cat Films készíti. Három Disney-vígjátékhoz is leszerződött: üzletembert játszik a Yosemite Three-ben, a saját forgatókönyve alapján készülő Brothersben néger testvére lesz, és ő Buzz Lightyear hangja a 2010-es Toy Story 3-ban.

A Télapu 3-at viszont sehol nem adják, pedig abban a 80-as évek egyik markáns vígjáték-arca, Martin Short volt Zúzmara Jack. Ő korábban olyan filmekben szerepelt, mint a Vérbeli hajsza, amiben a pár milliméteres Dennis Quaid úszkált a belső szervei között egy űrhajóban. Ezt az 1988-ban készült sci-fi vígjátékot - amiben Quaid összejött exfeleségével Meg Ryannel - szombat délután vetíti az RTL. Martin Short amúgy szinte csak animációs filmekhez adta a hangját az elmúlt tíz évben, de jövőre mozifilmben is láthatjuk, udvaribolondot játszik a Dorothy of OZ-ban.

Gyerekszínészből villantó

Lindsay Lohan sztriptíztánca

Minden karácsonykor levetítik a tévében az Apád-anyád idejöjjönt, amiben a 12 éves szeplős, cserfes Lindsay Lohan egymaga játszott ikerpárt. A nyári táborban összeismerkedés után természetesen nem maradhatnak el a filmben a személycserés poénok, azaz két órába sűrítik az Olsen-ikrek teljes filmográfiáját. Lindsay Lohan közben 22 éves lett, és villantásaival, eredménytelen rehabilitációjával, leszbikus barátnőjével épp annyit szerepel a bulvármagazinok címlapján, mint Paris Hilton.

27-én, szombaton az HBO-n kettős szerepben láthatjuk a 2007-es Tudom, ki ölt meg című thrillerben is, amit még Lohan bugyira vetkőzős jelenete sem tudott megmenteni a bukástól. A 13 millióból forgatott film csak 7 milliót szedett össze a pénztáraknál, a színésznő pedig három Aranymálnát is begyűjtött a duplaalakítással. Lindsay Lohant jövőre egy terhesvígjátékban, a Labor Painsben láthatjuk, 2010-ben pedig a Dare to Love Me című musicalben.

Egekben a romantikaszint

Hugh Grant, a táncoló miniszterelnök

A 2003 óta az Igazából szerelem sem hiányozhat a karácsonyi műsorról (idén 25-én adta le a tv2), a moziblogban szinte mindenki megemlítette a kedvenc karácsonyi filmjei között Richard Curtis rendező sztárparádéját. Táncoló miniszterelnökünk példaképe, a 48 éves Hugh Grant minimum 20 éve hozza ugyanazt a karaktert, a sármos hódítót. A Working Title-nak köszönheti legnagyobb filmsikereit, többek között a Négy esküvő és egy temetést, a Sztárom a páromat valamint az Igazából szerelmet. Bár alkotói vita miatt kilépett a cég készülő új produkciójából, a Lost for Wordből, amiben a kínai Zhang Ziyibe lett volna szerelmes, jövő ilyenkor a Beépített szépség rendezőjének karácsonyi filmjében is romantikázni fog: Sarah Jessica Parkerrel jön össze.

És ha már Beépített szépség: karácsonykor a ma már 44 éves Sandra Bullock is kihagyhatatlan, december 25-én a 95-ös Aludj csak én álmodommal emelte az ünnep romantikafaktorát, az izmos combú színésznő szintén régebbi filmjét, a 98-as Átkozott boszorkákat vasárnap vetíti az RTL Klub. Azóta lassan férjhez ment (2005-ben) Jesse Jameshez, az agyontetovált tévésztárhoz. Mint minden valamirevaló hollywoodi hírességnek, Bullocknak is van saját produkciós cége: a Fortis Films jövőre készíti el a Jingle című karácsonyi vígjátékot a Mikulásgyár leglustább manó dolgozójával a főszerepben. 2009 nyarán pedig ismét egy romantikus vígjátékot nézhetnek a Sandra Bullock-rajongók, a The Proposalban a színésznő Scarlett Johansson férjét, Ryan Reynoldsot csábítja el.

Jim Carrey utálja a karácsonyt

A Grincs ellopta a karácsonyt

Karácsony természetesen nem létezhet a gumiarcú Jim Carrey nélkül sem, bár a Grincs idén már a délutáni műsorsávba került, 24-én 16:40-kor vetítette le a tv2. A sztorit már kívülről fújjuk: a hópehelyben lakó, nyúlfogú manók lelkesen készülnek karácsonyra, de jön a gonosz, zöld kobold (Jim Carrey), és mindent elbarmol. A film Dr. Seuss Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt című mesekönyve alapján készült, de ő írta a Hortont is, amiben szintén felbukkantak a nagyfogú manók.

Jim Carrey a Horton-rajzfilmben is szerepelt, ő kölcsönözte a főszereplő elefánthangját. Nem a Grincs volt a színész egyetlen fantasyszerepe, 2004-ben ő játszotta az ördögi Olaf grófot a szintén mesekönyv alapján készült Lemony Snicket - A balszerencse áradásában. Jövőre pedig ismét visszatér a karácsonyi filmekhez: Robert Zemeckis Karácsonyi énekében a múlt, a jelen, és a jövő karácsonyának szellemét, és az ünnepi hangulatot gyűlölő Ebenezer Scrooge-ot alakítja.

Majdnem kimaradt Bill Murray

Dickens Karácsonyi énekét amúgy már hetvenszer filmesítették meg 1910 óta, Zemeckis filmje lesz a hetvenegyedik. 26-án délelőtt a Viasat az 1999-es változatot adta le, amiben a Xavier professzorként és Pickard kapitányként is ismert Patrick Stewart játszotta Scrooge-ot. Sok rajongó ezt tartja a legjobb feldolgozásnak, nekünk viszont jobban bejött az 1988-ban forgatott Szellemes karácsony, ahol a tévéelnöki székre pályázó Bill Murrayt látogatják meg két whiskyzés között a karácsonyi szellemek. A film akár a Szellemirtók 3 is lehetne: az infantilis Murraynél csak a zombik és a gumiszörnyek viccesebbek. Utóbbiakért 89-ben a maszkmestereket Oscarra is jelölték, de a díjat végül a Beetlejuice-stáb vitte el.

Az 58 éves Bill Murrayt a 96-os Hatalmas aranyosban láthattuk elefánt partnerével 26-án a Film+-on, illetve a Verne-regényeket idéző Szikravárosban láthatjuk a mozikban. Jövőre az új Jim Jarmusch-filmben, a The Limits of Controlban kerül a vásznakra. Korábban olyan hírek is keringtek, hogy a 2010-re tervezett Szellemirtók mozifilmben Murray is visszatér, de egyelőre csak annyi biztos, hogy a 2009-es Ghostbusters videojátékban az ő hangján szólal meg Dr. Venkman.