Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nagy Imre és Sharon Stone Karlovy Varyban

2005.06.13. 16:43
Mészáros Márta Nagy Imre-filmjét meghívták a július elsején kezdődő 40. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál játlékfilmversenyébe - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió. A legjelentősebb közép-európai A-kategóriás mustrán Robert Redford és Sharon Stone is megjelenik, Mundruczó Kornél pedig zsűritag lesz.
Június 13-án délelőtt a nemzetközi filmfesztivál sajtótájékoztatóján Jiri Bartoska fesztiváligazgató nyilvánosságra hozta a Karlovy Vary-ban július 1. és 9. között versenyző filmek listáját, a zsűri összetételét és a sztárvendéglistát is. Ez utóbbival kezdték: Liv Ullmann, Sharon Stone, Robert Redford, Atom Egoyan, Walter Salles és Thomas Vinterberg is ellátogat el az egykori Karlsbad városába, a régió egyetlen A-kategóriás fesztiváljára.

A Kristályglóbuszért versenyző filmek közé Mészáros Márta A temetetlen halott című, az 56-os eseményeket feldolgozó Nagy Imre-portréja kapott meghívást. A hazai mozikban 2004 októberében bemutatott filmet áprilisig több mint százezer néző látta itthon. Nemrég bemutatták Szlovákiában is, ahol elismerő kritikák fogadták. A szlovákiai siker áttörést jelentett, hiszen a rendszerváltás óta alig jutott el magyar film a szlovákiai mozik közönségéhez. Karlovy Vary-ban a rendezőnő Mészáros Márta, a főszereplő Jan Nowicki és a film producere Csáky Attila jelenlétében mutatják be a filmet.

Köves Gyuri a Horizontban

Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét az East of the West-ben, a fesztivál új versenyszekciójában mutatják be. Gryllus Dorka a filmben nyújtott alakításáért februárban a Filmszemlén és nemrég a portugália Troia-ban is megkapta a legjobb színésznő díját. Grylluson kívül a rendező és a producer Kántor László is jelen lesznek a bemutatón.

Koltai Lajos Sorstalanság című mozgóképével a fesztivál Horizontok programjában találkozhat a közönség. A szekcióban a világ legnagyobb fesztiváljain már bemutatott filmekből mutatnak be válogatást. A Berlinben debütált és nemrég német mozikban is bemutatott filmet a főszereplő Nagy Marcell kíséri el a cseh fürdővárosban tartandó díszbemutatóra.

Három magyar film a Fórumon

Kenyeres Bálint cannes-i versenyprogramban bemutatott rövidfilmjét a Before Dawn-t a Forum of Independents válogatásában mutatják be. A független filmeket felvonultató szekcióban a hétvégén Annecy-ben nagydíjat nyert Nyócker!-t is láthatja a közönség. Egy magyar kisfilm világpremierjére is sor kerül a fesztiválon: Cserháti Gabriella és Fabien Lartigue Tom Tamás című kilencpercesét Karlovy Vary-ban láthatja először a közönség.

A Kristályglóbusz sorsáról döntő zsűribe Mundruczó Kornél kapott meghívást. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke idén Michael Radford, brit rendező lesz. A színházi és mozi rendezéseiről egyaránt ismert Radford a legendás Orwell-adaptációt, az 1984-et, valamint A postás című filmet jegyzi többek között.