Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ez nem egy John Malkovich menet

2008.05.24. 16:27
Kaufman új filmjét, a Synecdoche, New York-ot sokan Fellini 8 és fél-jéhez hasonlították a cannes-i sajtótájékoztatón, pedig a rendező azt még nem is látta.

Sokak szerint A John Malkovich menet, Egy makulátlan elme örök ragyogása forgatókönyveként ismertté vált Charlie Kaufman alulmúlta a várakozásokat első rendezésével, a Synecdoche, New York-kal. A valóságdimenziókat kicsit túlcsavarta és az extrémnek beállított téma sem eredeti. Az udvariasabb megfogalmazás szerint a valóság és az álom összefolyik, a tájékozódási pontok el-eltűnnek Kaufman első rendezésében. A sajtótájékoztatón az utóbbi vélemények kaptak hangot.

Catherine Keener, Michelle Williams, Samantha Morton és Charlie Kaufman

Itt főleg az álom és a valóság viszonyáról faggatták a rendezőt: "Tisztázzuk le, hogy ez a film nem egy álom, de álomszerű logikája van. És ez is messze van a valóságtól, soha nem történnének meg a való világban. Ez azért mégiscsak egy film!" - mondta Kaufman.

A film középpontjában álló színházrendező mikor egy nagy összegű ösztöndíjat kap, úgy dönt, hogy elkészít egy monumentális, nagyon őszinte előadást, a nagy remekművet. Ez sokakat Fellini 8 és fél című filmjére emlékeztette, ám Kaufman kiábrándított mindenkit, aki magaskulturális utalásokra vágyott, azzal, hogy bevallotta, nem látta még a Fellini filmet, úgyhogy nem tudja, az övé mennyire hasonlít rá. "Csak annyit tudok, hogy ott a rendező valami nagyot akar csinálni."

A tökéletes forgatókönyveiről híres Kaufman elmondta, hogy ezúttal sok minden módosult utólag: előfordult, hogy a színészek változtattak meg valamit, sőt volt olyan rész is, amit a forgatáson írt meg. "Például a pap hosszú monológját a jelenet forgatása előtti napon írtam, este választottuk ki a színészt, aki hazament, és éjjel megtanulta azt a hosszú szöveget."

Heath Ledger exneje, Michelle Williams is szerepelt a filmben, a színésztársulat egyik sznob, sokat beszélő tagját játszotta egyébként egészen jól. A sajtótájékoztatón viszont nem nagyon szólalt meg. Michelle a Wendy és Lucy főszerepe miatt érkezett Cannes-ba, ami az Un Certain Regard-ban futott.

Zsúfolt Kaufman-mozi 7/10

A versenyprogram egyik legrejtélyesebb alkotása Charlie Kaufmané, aki egy családja által elhagyott, és talajt vesztő színházrendezőn keresztül mesél el egy történetet, ami folyton az irrealitás felé billeg. A rendező egy ösztöndíj segítségével a valóságot megismétlő színdarab előkészítésébe fog bele, ahol saját életének jeleneteit és szereplőit mutatja meg. A film erénye, hogy tökéletes lehetőséget biztosít Phillip Seymour Hoffmannak egy újabb zseniális alakításra, viszont meglepő módon pont a forgatókönyv és a vágás feszessége gyenge. Túl hosszú a film: Kaufman nagyon meg akarta mutatni a képességeit első filmrendezésében, és mindent belezsúfolt.