Lóverseny, csajok, pia, ötvenhat

2006.08.28. 11:59
"Szent suhanc" a főhőse Vágvölgyi B. András '56-os filmjének, amit idén nyáron és ősszel forgatnak. A Kolorádó Kid az évfordulóra biztos nem készül el, de ezt az alkotók nem is bánják. A történet főhőse egyszerű szénmunkás, aki '56-ban fegyvert ragad, majd három évvel később elárulják a szeretője és a barátai. A film egy rendhagyó besúgó jelentés alakjait eleveníti meg, az Index a Kincsem parkban járt a forgatáson.
Mire a Kolorádó Kid forgatására értünk, a Szervác nevű lovat már seggbelõtték egy jézuskával a Kincsem park ügetõjén. Megcsodálhattuk viszont a lelátón Pesti Turf újságokat és gukkereket szorongató statisztákat. "Sárga helyszínhez sárgába öltöztetjük az embereket, hogy úgy nézzenek ki, mint megannyi kaméleon" - kommentálta a látványt egyéni stílusában a mellénk lépõ Vágvölgyi B. András rendezõ, akitõl megtudtuk, hogy a jézuska az ötvenes évek pesti szlengjében lőfegyvert jelentett.

1959 nyarán járunk, a lóversenypályán "klasszik pesti jampecok" bandája keresi két snóbliparti közt a kitörés lehetõségét. "Széntrógerek vagyunk, és Iskiné a csajom - magyarázta a fõszereplõ Nagy Zsolt a Kokics Péter, Szabó Zola, Sárosdi Lilla és Debre Zsuzsa színészek által alkotott csapat felállását. "A Kokóékkal meg a Zoláékkal együtt jártunk fõiskolára" - tudjuk meg, hogy egy összeszokott csapattal állunk szemben. Az Iskinét játszó Sárosdi Lillával pedig Nagy Zsolt a Krétakörben játszik együtt.

Akcióban a geng


"Most azt nézzük meg, hogy mi a pálya a galoppon - vázolta a történet kezdetét Nagy Zsolt - Ellene megyünk a tuti befutónak, amit Havanna, a lóverseny királya megvett a mázsaházban." A tutibefutó Szervácot a fõszereplõ egy csehszlovák puskával lövi meg, így a banda által megtett ló lesz a nyerõ. "Innentõl indul a buli, lesz egy csomó pénzünk. Teljesen beszippant ez a fíling" - lelkesedett Nagy Zsolt, aki a forgatás elõtt élesben is fogadott, és a J-Lo nevű lóval nyert is kétszáz forintot.

A hangulatot a statiszták is elcsípték, fõleg az idõsek. Egy néni például maga ajánlkozott, hogy a háttérben táncra perdüljön, mindezt akkora lendülettel, mintha õ lenne a csárdáskirálynõ reinkarnációja. Késõbb az egyik Sió reklám "drága nagypapája" talált meg minket, és nagy büszkén emlegette fel a reklám forgatásán szerzett élményeit. "A végén rámborult a csaj (az unoka, a szerk.). Jó kis bögyei voltak. Mindig mondtam a producernek, hogy ismételjük" - mondta átéléssel.

A laza légkörbe a helyszín felett félpercenként elhúzó repülõk vittek feszültséget, "látszani nem fognak, de utószinkronra lesz szükség", tudtuk meg a hangtechikustól. És hogy mi köze a lovinak meg a jampeceknek az '56-os forradalomhoz? A Nagy Zsolt által játszott figura a forradalom idején fegyveres felkelõ volt. "Az alaptörténet Eörsi Lászlótól származik, aki '56-os fegyveres felkelõ csoportok történetével foglalkozik. A BM irattárában találta meg egy vamzer, azaz "zárkaügynök" jelentését, akinek jó irodalmi érzéke volt, jól adta vissza az akkori szlenget, és ezt a lóversenyes, csajos, jampi közeget" - mondta el a piros autókkal mintázott pszichedelikus inget viselő rendezõ.

Az áruló kedves


A Kolorádó Kid forgatása

A Kolorádó Kid egy árulás története, a melós, külvárosi srácot, aki '56-ból is kivette a részét, elfogják, majd a barátai és a szeretõje is ellene vallanak. "Ötvenhatban egymásba szeretünk a temetõben, de én belül már tudom, hogy nem õ az a faszi. Aztán el is megyek egy újságíróval - mondta szerepérõl Sárosdi Lilla - Tudom, hogy voltak dilemmatikus esetek, de én szívem szerint nem dobnám fel Kreuzert. Összefogtunk Banovich Tamással, hogy ne árulja el" - tette hozzá. Banovich Tamás egyébként a Kolorádó Kid díszlettervezõje, és 1954 óta dolgozik az iparban. Még Balázs Béla vette fel a Főiskola rendező szakára, '56 után szilenciumon volt, aztán az 1966-os Szegénylegényekkel jött vissza a szakmába, mint díszlettervező.

"Belátom, hogy egy kosztümös, történelmi filmet csinálni nagy bevállalás elsõre" - mondta késõbb Vágvölgyi, aki ezelõtt dokumentumfilmeket rendezett, Amerikában Makavejev-tanítvány volt, de dolgozott együtt Gazdag Gyulával, Jancsóval és Tarr Bélával. Azért némi fejetlenséget tapasztaltunk a forgatáson, "Nem furcsa, hogy a Sanyi meg én rendezzük fent a jelenetet?", vetette egyszer az asszisztens a rendező szemére, akit éppen mi tartottunk fel.

Pénzhiány

"A Kolorádó Kid 250 milliós költségvetésének ráadásul még csak a hetven százaléka jött össze. Kaptunk az NKÖM-tõl, az NKA-tól és az MMKA-tól" - sorolta a mozaikszavakat Csáky Attila producer, akinek a Mészáros Márta által rendezett Temetetlen halott után ez a második ötvenhatos filmje. Az anyagi problémák miatt tavaszról nyár végére halasztott forgatást november közepéig szeretnék befejezni. A Kincsem park után a stáb a pesterzsébeti strandon forgat egy napot, aztán leállnak, és csak ősszel kezdik újra.

"Az évfordulóra két komoly film is elkészül, így ez nem is baj - nyugtázta Vágvölgyi a csúszást, majd elmondta - A film ötlete még a nagy '56-os konjuktúra elõtt született. Egyébként '56-ról azt gondolom - a huszadik századi magyar történelemrõl különben nem sok jót mondhatok - hogy ez az egyetlen történet, ami megfilmesítésre épp a látványos kiszerelés miatt alkalmas, plusz történelmileg pozitív is. Drukkolok a többi ötvenhatos filmnek is" - tette hozzá sportszerűen, majd megkérdeztük, szerinte mikor készül film a 1989-ről.

"Érdemes volna arról is filmet csinálni - válaszolta - bár az kevésbé látványos, hogy Antall József és Tölgyessy Péter összehajol, a háttérben pedig Orbán Viktor csápol. Meg nyilván ehhez is idõ kell - mármint a történelmi perspektíva, és nem a gyártás értelmében."