Nem fizették ki Kamarás kígyóbőr zakóját

2008.06.13. 16:18
Márton Gyula nemrég fejezte be a Tizennyolc éven felüliek forgatását. Magáról a filmről a stáb titkolózása miatt nem sokat lehet tudni, a kígyóbőr zakóról (amit Kamarás Iván visel az egyik jelenetben) viszont annál többet.
A kígyóbőr zakó Herczegen (fotó: Rákosi Péter)

Miután a film körül csak a kígyóbőrzakó története nem titkos, íme a részletek: Herczeg Zoltán 25 000 forint/nap tarifával adja kölcsön kígyóbőr zakóját, akár filmforgatáshoz is. "Ez egy több százezres kabát, és féltem, bizony, én is csak évente kétszer veszem fel" - írja a divattervező a blogján.

A Kálomista-filmtől májusban keresték meg: először stylisttal egyezkedett az árról, aztán a gyártásvezetővel, tíz perc után már a producerrel tárgyalt. Pénz helyett médiamegjelenést ígértek neki "plakáton, citylight-on, nyomtatott médiában, stáblistán, mindenhol". A májusban kézhez kapott szerényebb szerződést visszaírta a megállapodottak szerint, de erre azóta sem kapott választ, ahogy a kabátot sem kapta vissza.

"Kamarás Iván felhívott - írja Herczeg-, és nagyon szépen megköszönte a segítséget. Neki nagyon szívesen." Kálomista Gábor, a Tizennyolc éven felüliek producere viszont a beszélgetésre sem emlékszik a divattervezővel: "Fogalmam sincs, ki ez. Csak ingyenreklámot akar magának, ha még mindig kinn van a blogbejegyzése. Különben meg nem az én feladatom egy kígyóbőr zakó letelefonálása, így erről nem tudok mit mondani."

A Tizennyolc éven felüliek forgatásának első fele júniusban fejeződött be, a munka nyár végén folytatódik. "Ez nem leállás, minden a terv szerint halad" - mondta Kálomista Gábor, de részletekbe nem bocsátkozott, mert szigorú titoktartási kötelezettségre utasította stábtagokat, és ehhez ő is tartja magát. "A film nem horror és nem pornó. Tizennyolc évesekről szól, de a műfaja legyen meglepetés. Szeptemberben már többet mondhatok."

"Ez nem egy magyar Guy Ritchie-film lesz" - mondta Sánta György, a Megafilm executive producere, de annyit azért elárult, hogy a 200 millió forintos produkció forgatókönyvírója és rendezője Márton Gyula, a Csinibaba és a Valami Amerika írója, az operatőr pedig Kardos Sándor. A női főszerepet Szalay Mariann játssza, a többiek mind fiatal színművészetisek.

Herczeg Zoltán még hozzáteszi:

Én egy bizonyos Szikszai Józseffel és a gyártásvezető Bujdosó Ivánnal tárgyaltam erről a kabát-ügyről, Kálomistával soha. Visszautasítom az "ingyenreklámmal" vádolásomat, mert soha nem volt rá szükségem és nem is lesz.