Kínában már a kannibalizmust is cenzúrázzák

2006.07.10. 11:38
A kannibalizmus túl sok volt a kínai cenzoroknak, akik az USA-ban hétvégén rekorderré vált Karib-tenger kalózait nem engedik a kínai mozikban bemutatni, jelenti a Reuters.
"A film nem kapta meg az állami hatóságok engedélyét" - nyilatkozta az AFP-nek a Shanghai United Cinema Lines egyik hivatalnoka. Ugyanakkor A Karib-tenger kalózai: A holtak kincse mégis eljuthat a kínai mozikba, ha a második cenzori vizsgálaton átmegy, írja a Reuters a Beijing News Friday című napilapra hivatkozva. A kínai újság szerint a filmbizottságnak a halott lelkek ábrázolása és a gonosz "polipfejű" lény szúrta főként a szemét. A bizottság hivatalosan nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy a Disney hongkongi szóvivője sem nyilatkozott.

A Reuters értesülése szerint viszont a kannibálok zavarták a cenzorokat. A film egy jelenete ugyanis a kannibálok lakta szigeten játszódik, ahol a szigetlakók élve sütik meg lángon az embereket, míg sorstársaik fogságban várnak szörnyű sorsukra. Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp) megmenekül az emberevők elől, akik ezek után egy kiskutyát vesznek üldözőbe.

Se koszos bugyi, se erőszak

Kínában nem sorolják kategóriákba a mozifilmeket, de a kormány gyakran érzékeltetik a producerekkel, hogy bizonyos erőszakos, vagy szexuálisan túlfűtött jeleneteket ki kellene vágni a filmből, mielőtt bemutatják.

A Mission: Impossible 3 július közepére tervezett bemutatója előtt párbeszédek és jelenetek tűntek el a filmből a cenzorok kérésére, jegyzi meg a Shanghai Daily az eset kapcsán. A lap szerint a filmből utcán száradó fehérneműket és madzsongot játszó öregembereket vágattak ki, anélkül, hogy ehhez indoklást fűztek volna.

Ezalatt hazájában a Karib-tenger kalózainak második epizódja jegyeladási rekordot döntött, az előzetes adatok alapján 132 millió dollár bevételt hozott a bemutató hétvégéjén.

Az első film, A Karib-tenger kalózai: A holtak kincse a 2003-as premiert követően 27 millió jüant, azaz 3,4 millió dollárt hozott Kínában .