A cseh államfő szerint gyenge a Moore-film

2004.07.13. 17:02
Vaclav Klaus kommunista időszakra jellemző, gyenge propagandafilmek nevezte Michael Moore Busht támadó dokumentumfilmjét, a Fahrenheit 9/11-et a 39. Karlovy Vary filmfesztivált követően.
"A film üzenete nagyon gyenge és propaganda jellegű" - mondta a konzervatív politikai beállítottságáról ismert cseh államfő a Karlovy Vary filmfesztivált követően.

"Mi a kommunizmus alatt hozzászokhattunk az ilyen üzenetekhez - fejtette ki Vaclav Klaus. Mindenki megérti és átlát az ilyen az ilyen propaganda szövegeken. Ez egy gyenge film, ami semmi újat nem mond. (Az Index kritkusa pont ezt gondolta a filmről, csak így tovább Klaus, van még üres státuszunk! a szerk.)

A cseh elnök nem válaszolt azokra a kérdésekre, amik azt firtatták, támogatja-e Bush elnököt az iraki háborúban. Tette ezt annak ellenére, hogy Csehország a háború támogatói között van. Moore dokumentumfilmjét kétszer vetítették a fesztiválon a nagy érdeklődés miatt. Vaclav Klaus pénteken tekintette meg a Fahrenheit 9/11-et felesége társaságában.

Moore filmje - dokumentumfilmtől szokatlan módon - még mindig negyedik helyen áll az USA nézettségi listáján, hiszen 11 millió dollár bevétele volt ezen a hétvégén, és eddig is már több, mint 80 millió dollárt szedett ki a nézők zsebéből.

A Cannes-ban fődíjat nyert alkotás a maga demagóg módján az iraki háborút bírálja, leírja az Egyesült Államok háborúba lépéséhez vezető folyamatot, a terrorizmus elleni harcot, és a Bush-család valamint a szaúdi olajsejkek - közöttük Oszama bin-Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - közötti családi kapcsolatokat boncolgatja.