Hámori Gabi élvezi, amikor fáj

2008.06.05. 22:45
Külföldi filmek híján most Goda Kriszta Kaméleonja, egy fordulatos szélhámos-történet forog az etyeki Korda stúdióban. Tavaly még Guillermo del Toro szuperhősos szuperprodukcióján dolgoztak itt, majd fél évig nem ment újabb mozistáb Etyekre. Csütörtökön sajtónapot tartottak.

"Most a forgatás felénél vagyunk" - fogadott minket a Csak szex és más semmit jegyző Goda Kriszta a Korda stúdióban, az Ortopédia felirattal ellátott négyes műteremben. Ezt az épületet a Kaméleon forgatásán rendelőnek használták fel, itt praktizál Kulka János is. A műtermek közül jó kilátás nyílt a Hellboy 2-höz épített New York-i utcarészlet hátuljára, és a környéken egy golfautószerű kiskocsi is parkolt, hogy tényleg hollywoodi legyen a hangulat.

Goda Kriszta kordás sapkában. Klikk!

Utazás egy szélhámos koponyájában

A rendezőnő a "fordulatokkal és feszültségekkel teli" történetről nem beszélt a sajtótájékoztatón, nehogy lelőjön valamit a sztoriból, amin több mint másfél évet dolgoztak Divinyi Rékával. "Az érdekelt, hogyan működik a hazugság - mondta a forgatókönyvíró. - Mi általában áldozatai vagyunk egy szélhámosnak. Sokszor elcsábultunk a vígjátéki megközelítés felé, de a hazugság drámai, és ennek a súlyát akartuk inkább megmutatni."

"Végig hazudok a filmben" - mutatta be aztán a karakterét a főszerepet játszó Nagy Ervin, aki már a Terézanyuban is udvarolt Hámori Gabinak. - Egy csalót játszom, aki nőket hiteget, házasságot ígér, majd lelép a közös bankszámlával. Aztán találkozik egy balerinával, aki nagyobb kihívás." A színésznek kaméleonként kell idomulnia a különböző helyzetekhez, és ezért ebben a szerepben "élete legjobb lehetőségét látta".

Csányi is a főszerepre hajtott

"Goda Kriszta Nagy Ervinnel két hónapig castingolt minket erre a szerepre - tudtuk meg később Csányi Sándortól. - Aztán felhívott, hogy Ervin kapta. De ez egy ilyen szakma. A szerepünk szerint legjobb barátok vagyunk, úgyhogy a forgatás előtt leültünk ezt megbeszélni. Nem akartam azt hazudni, hogy tökre örülök, hogy te vagy a főszereplő. De beláttam, hogy ez Ervinnek jobban áll."

A doki (Kulka János), a balerina (Hámori Gabriella) és a sorozatszínész (Csányi Sándor). Klikk!

Így a "súlyosan önimádó" sorozatszínész szerepét ajánlotta fel a rendezőnő Csányinak, aki a Csak szex és más semmi, és a Szabadság, szerelem után ebből a Goda-filmből sem akart kimaradni. "Ez is jó szerep, nagyon rímel a helyzetemre, és jó, hogy ezt ki lehet parodizálni" - mondta még a színész, akinek a motorbalesete után a sebváltós sportautóját lecserélte a film egyik szponzora egy automataváltósra. "A forgatás kezdetén végig fel volt kötve a kezem - tette még hozzá. - Csak a jelenetekben vettük le. Fájdalomcsillapítóval jól ment."

Hámorinak dublőre is van

"Rúd mellett álltam, spicc-cipőt vettem, ami nagyon kemény, de betörtem - mesélt később a megpróbáltatásairól Hámori Gabriella is, aki a Kaméleonban elhivatott balerinát játszik, és a szélhámos legkeményebb kihívása lesz. - Tizenkét évet nem lehet bepótolni, de már rá tudok állni a spicc-cipőre. Ez kifejezettem mazochista dolog, mert élvezem, amikor fáj." A nehezebb táncmozdulatokhoz azért majd dublőrt használnak.

Nagy Ervinnel már sok filmben szerepelt együtt Hámori, de vásznon most először gabalyodnak egymásba. "Ervint úgy ismertem meg, hogy bekopogott hozzám a színművészeti kollégiumában, hogy "van lábosod?" - mondta a partneréről. - Azóta végignéztem, hogyan fejlődik szerepekben, és most megint együtt élünk meg egy fázist." A nagyközönség előtt főleg Terézanyuként ismert színésznőt aztán arról kérdeztük, hogy azóta óta miért nem láthattuk hasonlóan nagy szerepben. "Megkerestek más közönségfilmmel, de az nem volt ilyen összetett szerep, és ezerrel dolgoztam színházban" - válaszolta. Az Örkény Színházban idén például túlélőművész gépírónőt játszik a weimari Németországban.

A mozgáspróbán a rendező is alig fért el

Zárásképp a négyes műterembe mentünk át, hogy egy jelenet felvételét megnézzük. De itt megint bajban volt a stáb, féltek, hogy túl sok minden kiderül a történetből. "Kamuzzunk le egy próbát" - vetette fel Nagy Ervin. Ebből végül egy kézfogásos bevonulás lett a pszichológust játszó László Zsolt díszletirodájába, aminek az ablakai egy bérház hatalmasra felnagyított fotójára nyílnak.

Fotóstúltengés a díszletben. Klikk!

Odabenn a szűk díszletfolyosót teljesen eldugították a fotósok és újságírók, Goda Krisztának is csak a fahrtkocsin maradt hely az operatőr mellett. Bónuszként még a rendezőnő Nagy Ervinnel, Csányival és Hámorival szimulált egy megbeszélést. "Én rossz információt kaptam" - próbálkozott a főszereplő. Csak Csányi tudott improvizálni. A hőség közben a tömeg és az erős bevilágítás miatt egyre nőtt, de a légkondit nem indították be a zaj miatt.

"Kétórás késésben vagyunk" - mondta aztán Goda, akin látszott, hogy már csak a következő felvételre tud gondolni. Holnapra egy szappanopra-díszletet is fel kell építeniük, mert Csányi jelenetei jönnek. Később még három lakást húznak fel itt, meg egy tévéstúdiót, és a 48 forgatási napból húszat töltenek a Korda stúdióban. A végére július 5-én érnek, bár később még Londonban is forgatnak. Az 558 millió forintos költségvetésű Kaméleont december 4-én mutatják be, és a szoros határidő miatt a jeleneteket már a felvétel után elkezdik vágni.