Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lánglelkű lovagok Jeruzsálemben

2005.04.25. 12:12
Újabb nagyszabású történelmi mozival jelentkezik Ridley Scott, a Gladiátor rendezője. A brit filmes összeszedte csapatát és megalkotta a Mennyei királyságot, a XII. századvégi Jeruzsálemet, a keresztesháborúk viharos korát. Hatezer tonna gipszet kevertek a díszletfalakba, tizenötezer kosztümöt varrtak a szereplőknek. Tekintse meg exkluzív videóinkat a forgatásról!
Ridley Scott legújabb filmjét, a Mennyei királyságot egy nappal az amerikai premier előtt, május 5-én nézhetik meg a magyar moziba járók. A háromszor is Oscarra jelölt rendező történelmi kalandfilmjét hatalmas várakozás előzi meg világszerte, és megjelentek a nagyszabású mozi készítéséről szóló hírek is: a főszereplő Orlando Bloom például több mint kilenc kilót szedett fel, hogy hitelesebben játszhassa el a kardforgató ifjú kovács, Balian szerepét, és a felvételek alatt több sebet is szerzett a csatajelenetekben.

Olajozottan

Mennyei királyság

Bloom elragadtatással nyilatkozott a rendezőről abban a rövid videóban, ahol az új film kapcsán Scott stílusáról, munkamódszeréről is beszéltek színészei.

"Ridley lenyűgöző érzékkel ötvözi a történelmet a mai kor nézőinek elvárásával" - magyarázta a Mennyei királyság főszereplője. Maga Scott is kijelentette, hogy ehhez ért, ebben a legjobb, amikor letűnt korokat idéz meg, amikor nagyszabású filmjeivel "világokat alkot". David Thewlis, akit a magyar nézők legutóbb Lupin professzor szerepében láthattak a Harry Potter és az Azkabani fogolyban, és Brad Pitt hegymászótársa volt a Hét év Tibetben című filmben, itt az ispotályos lovagot, Balian segítőjét játssza.

"Olyan könnyedén ment minden; a színészek szinte meg se érezték ezt a hatalmas munkát" - nyilatkozta Thewlis. Liam Neeson is egyetértett: "úgy működött minden, mint egy olajozott gépezet, az első naptól az utolsóig."

Nyolcszázéves város

A filmesek nagy hangsúlyt fektettek a látványra. Arthur Max, aki hosszú évek óta dolgozik Scott munkáinak látványvilágán, először az ősi város makettjét készítette el, aztán láttak neki a hatalmas díszlet megépítéséhez, derül ki abból a kisfilmből, amiben a Mennyei királyság összképéről, különleges effektjeiről beszélnek az alkotók.

Arthur Max és Wesley Sewell, aki a különleges effektekért felelt, újra felépítették a hajdani várost, a XII. század Jeruzsálemét. 6000 tonnányi gipszet használtak fel a 17 méter magas, összesen 28 ezer négyzetméternyi városfal elkészítéséhez. A kész, minden oldalról fényképezhető díszletet aztán Sewell irányítása alatt növelték még nagyobbra a komputerek segítségével. Nemcsak a díszlet lett hatalmasabb: míg a forgatáson ezer statiszta rohamozta meg Jeruzsálemet, ebből a filmen már száz-kétszázezer harcost látunk.

Tizenötezer jelmez

A történelmi film jelmezeit az a Janti Yates tervezte, aki a Gladiátorral már nyert egy Oscar-díjat kosztümjeiért. "A jelmez életre kel" című exkluzív videóban Yates elmeséli, hogy 12-15 ezer jelmez készült a Mennyei királysághoz.

Mennyei királyság

Orlando Bloom négyfajta ruhát kapott: egy a kovács jelmeze, egy a későbbi fegyvernöké, aztán a lovaggá ütött Balian két ruhát is visel - egyet a király előtt, egyet pedig a harcban. Eva Green, aki Balian szerelmét, Sybillát alakítja, huszonnyolc különböző jelmezt vehetett fel a Mennyei királyság forgatása alatt.

"Janti jelmezeiben az a csodálatos, hogy ahogy felöltjük őket, valóban átváltozunk" - mondja a kisfilmben Neeson, Ibelini Godfrey megformálója. Yates maga is abban leli legnagyobb örömét, ahogy hozzátehet a szereplők karakteréhez a ruhákon keresztül.

Az 1186-ban játszódó történet jelmezeit Thaiföldön, Indiában, Olaszországban, Franciaország varrták, a páncélingeket Kínából hozatták. Yates a British Museumban, egyéb angliai múzeumokban és könyvtárakban, a leedsi fegyvermúzeumban (Leeds Armory), és a versailles-i Salle de Crusadesban (Keresztes Lovagok Terme) végezte kutatásait - ez utóbbi helyen nagy meglepetés érte. Megtalálta a főhős, Ibelini Balian 1180-ból való sisakdíszét, amiről nem is tudták, hogy létezik. "Azt hittük, ki kell majd találnunk" - mesélte. "Na, erről szól a kutatás!"