Koltai Lajos filmje nyitja a Rhode Island-i fesztivált

2007.06.12. 15:30
Koltai Lajos Evening (Este) című filmjével nyílik meg hivatalosan szerdán a nantucketi filmfesztivál.

A keleti parti Rhode Island közelében fekvő Nantucket szigeten 12. alkalommal megrendezendő szemlén az idei évben a nők szolgáltatják a rendezvény vezérfonalát: olyan történeteket vetítenek, amelyeket vagy nők rendeztek, vagy rendkívüli asszonysorsot mesélnek el - jelentette be Mystelle Brabbée, a fesztivál művészeti vezetője. Az öt napig tartó fesztiválon 30 játékfilmet és 20 rövidfilmet vetítenek le.

Az Evening "olyan szerelemről szól, aminek soha nem volt folytatása" - nyilatkozta korábban az operatőrként világhírű magyar filmes, akit első rendezése, a Sorstalanság amerikai bemutatója nyomán kértek fel Susan Minot bestseller regényének megfilmesítésére. A forgatókönyvét Michael Cunningham (Az órák) írta.

Az amerikai helyszíneken forgatott produkció főszerepére Koltai Vanessa Redgrave-et nyerte meg, aki szerepe szerint halálos ágyán emlékezik vissza ifjúsága nagy szerelmére. Az emberi kapcsolatokat boncolgató érzelmes történetben szerepet vállalt még Claire Danes, Tony Colette, Natasha Richardson, Meryl Streep és Glenn Close is. A film operatőre Pados Gyula volt.

Az Eveninget június 29-én 700 moziban kezdik el vetíteni az Egyesült Államokban, a magyar bemutató a filmet forgalmazó SPI szerint szeptember végére várható.