Lehúzták Koltai Lajos új filmjét az amerikai kritikusok

2007.06.29. 11:46
Ma mutatják be Amerikában Koltai Lajos első amerikai rendezését, az Eveninget. A beharangozó kritikák lehúzták az alkotást, a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon 28 százalékot kapott. Míg Antal Nimród filmjének, a Vacancynek a megítélése a bemutató előtti napokan rohamosan (30 százalékot) javult, a Koltai-filmé három napja stagnál. Mára 21 kritika született: ebből hat ítélte inkább jónak, és tizenöt rossznak.

"Az Este című filmnél a filmgyártás all star-csapata készített egy másodosztályú történetet" - írja a Hollywood Reporter a kritikájában. "Az Este mesterfokon mutatja meg, hogyan kell behatárolt költségvetéssel, csodálatos színészekkel és a filmgyártásnak kedvező Rhode Island-i adózással filmezni. " A filmet 10-12 millióból forgatták le, Koltai szerint is kis költségvetéssel, ráadásul a színészek is nagyon kevés pénzért vállalták el a szerepet.

A kritikusok általában elégedettek a színészekel, amit a nevek alapján nem csodálunk: Vanessa Redgrave, Glenn Close, Toni Colette, Claire Danes és Meryl Streep szerepel. "A színészi játékok voltak azok, amik az egyetlen örömöt jelentették az Estében" - írja David Denby a New Yorkerben.


Képek a filmből

"Talán felesleges mondani, hogy Vanessa Redgrave finom költőiséggel és élénk érzelmekkel jön ki a legtöredékesebb és szertefoszló érzésekből is". Vanessa Redgrave egy haldokló nőt alakít, aki visszaemlékezik ifjúságára (Claire Danes) és az egyik szerelmére (Patrick Wilson). A férfival egy éjszakát töltött együtt, pedig lehetett volna többet is. "Patrick Wilsonnak nincs is feladata a filmben, csak áll és néz, pedig ő lehetne az amerikai mozik vezető fiatal színésze" - írja a New Yorker szerzője, aki nem érti, hogy lehetett ebbe a férfiba halálosan beleszeretni.

Hiába nőkről szól a történet, a Slant Magazine szerint ezt is felszínesen teszi: "Az Este látszólagos intellektuális tónusa is leplezi, mit gondol a női identitásról". Bár a cikk szerzője Michael Cunningham előző könyvét, Az órákat sem szerette.

Bárcsak meghalnék én is!

Papíron működik a regény, de a forgatókönyírók, Susan Minot és Michael Cunningham nem értik meg, hogy a forgatókönyvírás az elvonás művészete, állapítja meg David Edelstein a New York Magazine szerzője. "Közvetlenebb probléma ezzel az ambiciózus, elliptikus filmmel, hogy Koltaiék narratív filmet akarnak készíteni belőle" - írja a Variety. És több újság is ecseteli, hogy a dialógusok mennyire gyengék lettek. A New York magazin szerint mindig bejelentik azt is, ha bejelenteni akarnak valamit.

Klikk!

"Koltai az operatőr látásmódját hozza a produkcióba és a lírai képeket" - írja a Variety, aki szerint a filmben a kamera mögötti operatőr is jó volt: Pados Gyula nagyon jól elválasztja a film két idősíkját, az ötvenes éveket és a sötétebb mát a fényképezésével.

"Unalom. Végig azt mondogattam, bárcsak meghalnék én is!" - írja a FilmsInReview-ban Victoria Alexander, aki szerint a színészvezetés is gyenge, Claire Danes még jelentéktelen is. Összegzésként a következőket írja: "Semmi nem történik és engem egyik karakter sem kötött le." Meryl Streep lányáról Alexander elmondja, hogy még sokat kell dolgoznia és tanulnia, bár "nagyon kedves, hogy az anyukája segít neki". A filmben eredetileg a Karib-tenger kalózainak színésznője, Keria Knightly szerepelt volna, de a hatalmas franchise forgatása miatt visszamondta végül.