Fődíjas lett a Kontroll Chicagóban

2004.10.19. 12:47
A legjobb filmnek járó Arany Hugo-díjat, az október 21-ig tartó chicagói filmverseny fődíját nyerte el a Kontroll. Antal Nimród nem tudta átvenni hétfőn a díjat, mert Los Angelesben tartózkodott.
"A Kontroll a kedvenc filmem a fesztiválon" - mondta Michael Kutza, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és művészeti vezetője a díjátadó ünnepségen hétfőn a Hotel 71-ben, amikor bejelentették, hogy az Arany Hugo-fődíjat Antal Nimród első játékfilmje kapja - írja a Chicago Sun-Times.

"Számunka is nagy meglepetés volt! - mondta az Indexnek Závorszky Anna, a Kontroll produkció sajtóreferense a legrégebbi észak-amerikai filmversenyen aratott győzelemükről. - Az utolsó pillanatban derült ki a fődíj, nem is volt ott senki a stábból. Antal Nimród pedig Los Angelesben filmezik, és mivel nem reménykedett a díjban, nem utazott át Chicagóba."

A játékfilm mezőnyben tizenkilenc alkotásból bizonyult a budapesti metróban forgatott Kontroll a legjobb alkotásnak. A hat tagú, nemzetközi összetételű zsűri üdvözölte azt "a vitalitást, ahogy a film kifejezi egy kiábrándult nemzedék érzéseit". A legfontosabb és legnagyobb amerikai fesztiválok közé tartozó chicagói mustra idén negyvennégy országból száztíz játékfilmet és több mint ötven rövidfilmet hívott meg a programjába.

Ez már a tizenegyedik nemzetközi díja a metrómesének, de ez volt az első tengerentúli elismerése. Legutóbb az Aubagne-i nagydíjat és a varsói közönségdíjat kapta. Závorszky tájékoztatása szerint a november 2-án kezdődő AFI Filmfesztiválon (American Film Institute) kiemelt lehetőséget kap a Kontroll az amerikai bemutatkozásra, ami az Oscar-jelölés után jól jönne az Oscar-nevezéshez.

A Chicago Sun-Times szerint már előkészületben van a budapesti metróban játszódó film-noiros thriller hollywoodi remake-je is. A Kontrollt az Egyesült Államokban egy független cég, a ThinkFilm forgalmazza Szabó István új filmje, a Csodálatos Júlia mellett.

További friss Arany és Ezüst Hugo tulajdonosok:
Ezüst Hugót az Ezüst Medvével kitüntett film, a Turtles Can Fly kapta. Az iráni Bahman Ghobadi drámájának hátteréül az iraki háború szolgált, ami amerikai taposóaknákat kiásó menekült árvákról szól. A rendező korábbi filmjei, a A Time for Drunken Horses (2000) és a Marooned in Iraq (2002) már díjazottak voltak korábban a fesztiválon.

További Ezüst Hugót kapott a dán Simon Staho Day and Night című filmje, és a Whicky című film, amit az urugaji Juan Pablo Rebella és Pablo Stoll rendezett.

A Legjobb Dokumentumfilm kategóriában a Born Into Brothels című film nyerte el az Arany Hugót. A filmet Zana Briski és Ross Kauffman rendezték. Ebben a kategóriában az Ezüst Hugo-díjat a New York-i videós, Stephen Marchal készítette Battleground: 21 Days on the Empire's Edge című időszerű, Irakban forgatott dokumentumfilmje kapta.