Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Dokumentumfilm a Kopaszi-gátról a mozikban

2008.10.01. 12:33
Nemes Gyula, a Papagáj és az Egyetleneim rendezője idén elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját a Letűnt világ című filmjével, ami most kerül mozikba.

A budapesti Lágymányosi-öbölnél lévő Kopaszi-gát átépítéséről szól a Letűnt világ című dokumentumfilm, amit csütörtöktől vetítenek a mozik. Nemes Gyula tíz éven keresztül készült alkotása az idén elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját.

Nemes Gyula dokumentumfilmje 1998 óta követi nyomon a budapesti félsziget, a Kopaszi-gát átalakulását. Felidézte, hogy az úszóházakban és faházakban élt emberek először az árvízzel, a téllel, majd az őket kilakoltató befektetőkkel küzdöttek. Végül mindenkit kilakoltattak a Kopaszi-gátról, mindent ledózeroltak és újjáépítették a félszigetet - tette hozzá a filmet producerként is jegyző Nemes Gyula.

Három portugál cég kezébe került a Lágymányosi öbölnél elterülő több mint 40 hektáros ingatlan többségi tulajdona. Leisztinger Tamás, üzletember cégei az utóbbi három évben - a XI. kerületi önkormányzat baráti asszisztálásával - néhány milliárdért megszerezték az Öböl XI. Kft.-be apportált területet, májusban viszont sokszoros haszonnal, piaci hírek szerint több tízmilliárd forintért tovább is adták a háromnegyedét - írja az Index korábbi cikkében a területről.

A rendező felidézte, hogy eddigi filmjei, a Papagáj és az Egyetleneim is a Kopaszi-gát területén készültek, ezért kötődik a helyhez, aminek egy időben lakója is volt. Filmje, az átalakulás történetét szavak nélkül, mindössze húsz percben meséli el, arról szól, hogy a világ megállíthatatlanul halad előre és "előbb-utóbb minden le lesz betonozva". Ezzel együtt a film nem az ítélkezés, hanem sokkal inkább az egykor főként nyaralóknak otthont adó területre való nosztalgikus emlékezés céljával készült - jegyezte meg Nemes Gyula.

A Letűnt világ című film, amely elnyerte az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját, szerdai díszbemutatóját követően Gigor Attila A nyomozó című alkotásának kísérőfilmjeként kerül csütörtöktől a mozikba.