Europa Cinemas-mozi Nyíregyházán

2004.12.15. 13:49
Az Europa Cinemas európai mozihálózat felvette tagjai közé a nyíregyházi Krúdy Art Filmszínházat - jelentette be Losonczi László, a kulturális intézmény ügyvezető igazgatója szerdán a szabolcsi megyeszékhelyen.
A hálózat filmszínházai elsősorban európai filmeket mutatnak be, és kiemelten kezelik a fiataloknak szóló alkotások vetítését - mondta el sajtótájékoztatóján az igazgató. Hozzátette: az Europa Cinemas anyagilag is támogatja az artmozikat; a kontinensen készült alkotások vetítése után a tagfilmszínházak nézőnként egy eurót kapnak költségeikre.

A hálózatnak Európa 250 városából mintegy 1.000 mozi a tagja, közöttük három budapesti, egy-egy miskolci, szolnoki és pécsi, valamint a novemberben felvett szegedi Belvárosi és a nyíregyházi Krúdy Art Filmszínház.

Losonczi László közölte: a nyírségi mozi, amely a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tulajdonában van, 2000-től minden évben pályázott a tagságra, s az idén vették fel, miután megfelelt a követelményeknek.

Az ügyvezető-igazgató elmondta: a szabolcsi filmszínházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával a múlt évben korszerűsítették. A tárca csaknem 13,5 millió forintot adott a modernizáláshoz, míg a teljes, 20,7 milliós összeg többi részét a nyíregyházi önkormányzat és a MTESZ megyei szervezete fizette.

A rekonstrukciónál kicserélték a vetítő berendezést, új digitális hangrendszert szereltek fel, átépítették a nézőteret, ahová 160 kényelmes fotelszéket helyeztek el, illetve akadálymentesítették az épületet, hogy az előadásokat a mozgáskorlátozottak is látogathassák.

A korszerűsített mozit 2003. december 1-én nyitották meg, azóta ötven százalékkal nőtt a nézők száma. Több mint húszezren látták az idén a 930 előadás filmjeit, amelyek közül 705 európai művészi alkotás volt.

Losonczi László elmondta: december végéig európai filmnapokat, januárban pedig francia filmnapokat rendeznek az artmoziban.