Fényelik a kukkolós home-videót

2005.12.20. 13:45
A költői, érzelmes filmek készítőjeként emlegetett Pacskovszky József kukkolós home-videót forgatott Bánsági Ildikóval és Andorai Péterrel. Persze 35 mm-es filmre. A rendezőt a Budakeszi úton, a Filmintézetben érte el az Index, ahol éppen a film fényelését végezte.
Emlékeznek az 1985-ös Európai vakációra? Amiben Beverly D'Angelo törölköző nélkül táncol a fürdőben férjének, aki mindezt felveszi? A vakáció alatt a kazettával együtt ellopják a kamerát és a meztelen jelenetes nyersanyag Olaszországban a mozikba kerül. Bár Pacskovszky József ezt a vígjátékot nem látta, de hasonló filmen munkálkodik éppen, csak "magyar viszonylatokra átültetve". A helyszín: budapesti HÉV, pomázi temető és lepattant balatoni vonatok. Címe: Lopott képek.

Nem publikus epizódok

Lopott képek
Andorai és Bánsági a családi videón
Három epizódból áll az ősszel forgatott dokumentumfilmszerű mozi. A rendező megfogalmazása szerint "mindegyik egy-egy nem publikus home-videó: az elsőben családi titkokra derül fény, a másodikban egy asztalos kukkol nőket a kamerával, a harmadikban pedig nyomoznak vele".

"A forgatókönyv szerint a szereplők rögzítik dv-re a jeleneteket. Egy nyugdíjas tanárházaspárral kezdünk, őket alakítja a Bánsági-Andorai páros" - kezdene neki Pacskovszky a történetnek, de közbevetek két kérdést: "Igen, nyugdíjasok, hiszen már mindketten hatvanévesek" - válaszolja. És még: "Nem, a párosításukkal nem a Bizalom című Szabó István-filmre utalok. Más filmekben is játszottak már együtt, összecsiszolódtak, és a fő indok, hogy szeretem ezt a két színészt."

"Tehát - folytatja - vesznek egy dv-t - 80 ezerért már bárki vehet -, és elkezdik filmezni a balatoni nyaralásukat. A felvétel alatt családi titkokra derül fény, aztán elveszítik a kamerát, és egy kukkoló asztalos találja meg (őt egy miskolci színész alakítja: Kocsis György), aki nőket figyel meg vele." Hogy ez a második szál mennyiben hasonlít Tímár Péter filmjére, az Egészséges erotikára? "Itt is hasonló az alaptéma, itt is Kardos Sándor az operatőr, és groteszk a hangvétel, de ez inkább drámába fordul át".

És van még a filmben egy Pomázon forgatott "baljós" nyomozói szál is, amiben a Moziverzum új műsorvezetője, Tóth Barnabás alakította detektív kínaiakat követ. (Erre hirtelen semmilyen filmre asszociáló kérdés nem jutott eszembe.)

Kis kassza


Előjáték
Bár a film költségvetéséről Pacskovszky nem beszél, de annyit elárult, hogy home-videóhoz illően egy átlagos mozinak a nyolcadából kijöttek, a színészek pedig saját ruhájukban, baráti alapon vállalták a szerepeket.

"Nagyon játékfilm - határozta meg Pacskovszky a műfaját. - Minden jelenetet, párbeszédet előre megírtam. A spontaneitást főleg a szereplőválogatásban éltem ki. Láttam például a tévében nyilatkozni Foshu Nikolettet, aki az Ég veled! című filmemben játszotta az etióp lányt, és másnapra átírtam egy jelenetet, hogy ő is bekerüljön a Lopott képekbe. A kukkolós férfi anyukájának a szerepére pedig egy portásnőt kértem fel."

A kritikusok által "finomabb, érzelmesebb, költői" jelzőkkel titulált rendező (ilyen például Esti Kornél csodálatos utazása című filmje is) tehát nem az említett Európai vakáció hatására tért át a "realistább mozihoz". Bevallása szerint Robert Altman Rövidre vágva című filmje hatott stílusában a most készülő Lopott képekre, ami a 2006-os szemlén kerül bemutatásra.