József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lambert: 'Én vagyok a kisördög, csak nagyban'

2005.09.06. 09:56
Lambert elfárad a sajtónap végére, a riporter már csak négy percet kap. Már megint itt forgat, ezúttal egy vámpíros románcot. A Hegylakó Marlboro Lightot szív és még mindig nem fásult bele abba, hogy folyamatosan lehegylakózzák.

Miért mondott igent a Metamorfózisra?

Christopher Lambert: Azért vállaltam el, mert szórakoztató a figura, amit rámosztottak. Nagyon jó a forgatókönyv. Allan Katz kitűnő humorú író, jól játszik a karaktereivel, szereti megmutatni a gonoszságukat, közben pedig azzal a különlegesen száraz humorával vonzóvá is teszi őket. Ilyen az én szerepem is ebben a filmben: megkínzom a másikat és utána azt mondom ártatlan arccal, "hoppá, lehet, hogy ez kicsit fájt?"

Én leszek a Metamorfózis főgonosza, aki a háttérből mozgatja a szálakat. Ha látta a Mortal Kombatet és emlékszik Lord Raydenre, valami olyasmi lesz Constantine Thurzo ebben a filmben. Csak sokkal kegyetlenebb, sokkal gonoszabb. Élvezi, hogy árthat és ezt soha nem is titkolja. "Ez vagyok én, ezt kell szeretni" - mondja. Én vagyok a kisördög, csak nagyban. Sok akciójelenet lesz, már jártam a magyar kaszkadőröknél is, a harcijeleneteket próbáltuk. Fantasztikusak, mindenre képesek, például tudnak repülni.

Alig ért véget A harag napja, Christopher Lambert már megint itt forgat Magyarországon.

Lambert: 'Én vagyok a kisördög, csak nagyban'

Ch. L.: Bizony, sőt, novemberben újra itt leszek, Val Kilmerrel és Winona Ryderrel Budapesten forgatjuk az Alpha Numeric című drámát a kelet-európai emberkereskedelemről. Komoly téma, a prostitúciót, a tizenévesen eladott lányok kiszolgáltatottságát prróbálja meg valósághűen bemutatni. Teljesen más jellegű film lesz, mint mondjuk ez, amin most dolgozom.

Tényleg, mitől van az, hogy magát ennyire vonzzák a fantasy filmek? Vagy csak a Hegylakó miatt kap ennyi időutazós szerepet?

Ch. L.: Nem hiszem. A legelső filmem, a Tarzan, a majmok ura is fantasy, de komolyan, egy olyan fickóról szól, akit csimpánzok neveltek fel. A Metróban egy olyan pasit játszottam, aki lent él a föld alatt - mi ez, ha nem fantasy? A Hegylakó meg csak azért számít annak, mert halhatatlan a főhőse, de egyébként itt él köztünk, New York-i lakos.

A sajtótájékoztatón az egyik magyar újságíró minden áron meg akarta arról győzni, hogy a Metamorfózissal egyidőben forgatja a Hegylakó 5-öt is.

Ch. L.: Igen, igen, kicsit meglepett. Főleg azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy meg akarom csinálni ezt a filmet. Nem olvastam a forgatókönyvet, nem tudom, mikor kezdik a forgatást, azt se tudom, mit akarnak csinálni a karakteremmel. Igaz, hogy fent van az IMDb-n, de én még nem tudok az egészről semmit.

Mit gondol ma az egész Hegylakó-jelenségről? Nem érzi azt, hogy egy örökkévalóság telt el azóta?

Ch. L.: Nem, és éppen ez az izgalmas ebben, hogy ezt a filmet már három generáció is megélte. Ott van az én generációm, aztán a mai harmicasok, akik pedig levetítik a 12 éves gyerekeiknek a filmet. Gondoljon bele: megyek az utcán és rámköszön egy tízéves gyerek, mert én vagyok a Hegylakó, csakúgy, mint húsz évvel ezelőtt. Ez a halhatatlanság, ez történik a filmben is a karakterrel, aki nem öregszik meg soha. A film kihatott az életemre.

Soha nem érezte tehernek?

Ch. L.: Nem, soha. Soha.