Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szoftverzióban is felvették a szexet

2007.10.31. 15:34
A taxisgyilkosság tizedik évfordulójára forgatott a hírhedt sztori alapján filmet Faur Anna, aki most végez rendező szakon. Mivel két főszereplője főleg a szex segítségével próbál érvényesülni, a rendezőnek több problémája akadt a felnőtt tartalommal.
Faur Anna, a rendező
Fotók: Barakonyi Szabolcs

"A lányok patacipője az egyetlen, amit a valóságból és a 90-es évekből meg akartam tartani. Ez a taxisgyilkos-cipő" - mondja a rendező a sajtóvetítés után, és kitart amellett, hogy az alapokat leszámítva minden a saját fejéből pattant ki. Azért a Lányok forgatása előtt megpróbálta felkutatni az igazi gyilkosokat is, akik az elmúlt években szabadultak. "Egyikük azóta bordélyházat nyitott Győrben, és kiskorúakat futtatott - mondja. - A találkozástól viszont elzárkóztak."

A két tinigyilkos szerepére először amatőröket kerestek, végül két francia színésznőt találtak. (Ez is erősíti a hasonlóságot a Dugj meg! című, pár éve a Titanicon is vetített francia fimmel, ahol szintén két lány indul egy röpke ámokfutásra.) Melléjük szükség volt antipatikus taxisokra, és erre a rendezőnek elsők között ugrott be Mundruczó Kornél, mert "képes ellenszenves figurákat alakítani, valahogy a fizimiskájában benne van". Majd hozzátette, hogy nagyon tehetséges színész. A celebszínészeket elkerülte, helyettük a Krétakörből válogatott, az egyik taxis feleségét Fullajtár Andrea játssza.

Nem akartak 18-as karikát

A Lányokban a gyilkosság mellett a legfontosabb elem a szex, amit a csajpáros egyik tagja többnyire egy kis zsebpénzért is elvállal. Cserébe a férfiak olcsó ribancként bánnak velük. "Ha tehettem volna, sokkal több szexet tettem volna bele. Mert ez az érzelemmentes szexualitás az egyetlen, ami összeköti a lányokat meg a taxisokat - jelenti ki Faur. - Sándor Pál viszont megmondta, hogy nem akarja, hogy 18-as karikát kapjunk. Ezért minden jelenetet, ahol genitáliák látszanak, egy szoftverzióban is felvettünk." Végül aztán kevés helyen kértek finomítást, a házibuliban például már nem látszik a rejszoló srácok farka, és 16-os karikát kaptak.

Sándor Pál, a producer

Az első vetítésen így is "látványosan kikészült" a Hunnia stúdiótanácsának, a Viharbrigádnak az egyik tagja, meséli a rendező. "Túlzásnak érezte, szerinte az emberek nem ilyen szörnyűek." A lépten-nyomon előkerülő péniszek, a mocskos szövegek és az égetnivaló karakterek pedig már az MMK-s pályázatnál is gondot okoztak. "Először azért dobták vissza, mert azt hitték, hogy majd a 18-as karikát sem kapja meg" - mondja Faur, aki szerint azért adtak neki először ötmillió forintot egy pilotfilmre, hogy bebizonyítsa, ez nem pornográfia. A látottak alapján úgy érezzük, hogy a szexjelenetek többségétől senki sem fog felizgulni.

Utána aztán rábíztak 80 milliót, és ennél nem sokkal többe került az egész film, bár próbáltak máshonnan is pénzt szerezni. "Ez nem az a film, amit a Szerencsejáték Zrt. vagy a Mol támogatna" - állítja Sándor Pál, aki a kisfilmjei alapján biztatta Faurt, hogy nagyjátékfilmmel diplomázzon, majd ő lett a Lányok producere. "Szerintem Faur Anna ebből a pénzből meg tudta csinálni azt a filmet, ami akart csinálni" - teszi még hozzá a Hunnia filmstúdiót igazgató producer, aki szerint kiszemeltjében "a női ösztön működik hibátlanul".

A Lányok főszereplőivel

Maradékokra is forgattak

Az alacsony költségvetés azért szült néhány kényszerhelyzetet. Erről megint a rendező beszél: "A végére elfogyott a nyersanyag, az utolsó jeleneteket maradékokra forgattuk. És több szívességet kellett kérni, nem voltak például rendes gázsik." Emellett az őszi forgatás is betett a stábnak, mivel a világos órák csökkenésével a forgatási napok is lerövidültek. "Viszont kevés olyan főiskolás van, aki ilyen lehetőséghez jut" - teszi hozzá.

A Lányoknak 30 ezer nézőt kellene ösztönöznie a jegyváltásra, legalábbis ennyit becsült a filmet forgalmazó Hungarotop vezetője, Prukner Pál, és ennyi Sándor Pál szerint is "benne van". "Én azt nem tudom, hogy a Prukner mit gondol, mikor ezeket a számokat mondja - szól hozzá utolsóként a rendező. - Ez egy alkotói munka, aztán csak reménykedni lehet benne, hogy másoknak is tetszik."

Miről szól?

Egy lány így magyarázta nekem a film végén a tartalmat: Az egésszel a rendezőnő azt akarta érzékeltetni, hogy a környezetük (azok a csúnya férfiak) milyen szánalmas és kilátástalan helyzetbe hozzák a lányokat. Mennyire nincs esélyük a kilépésre. Egyedül a puncijuk a fegyverük, de úgyis ők húzzák mindig a rövidebbet.