Emma
9 °C
26 °C

Lávabolygón nem jó lakni

2005.02.23. 11:37
Kevesebb, mint három hónap múlva bemutatják a Star Wars második trilógiájának befejező darabját. A hajszálérpattanásig fokozódó kampány során legutóbb nyomdai minőségű, hatalmas képeket szivárogtattak szerteszét.
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban, amikor Dantooine utcái még nem hemzsegtek digitálisan felújított szörnyektől, volt egy kedves űrmese. A háromrészes sorozat egy egész generációt szippantott magába, akik ezért életük végéig fizethetnek. Május 19-én végéhez ér a prelógia, kiteljesedik a családregény, izzíthatják a díszdobozt, addig azonban még túl kell élni a harmadik részt: a Star Wars III. - A Sithek bosszúját.

Csecsemőgyilkosságnak álcázva


Tekintse meg képeinket!
A nap breaking híre, hogy az új poszterek két héten belül a mozikba kerülhetnek, a Lego és a Hasbro is elkészült a film mörcsandájz-szériájával, lehet előrendelni a kartonfigurákat és többen meghaltak, amikor a mozi előtt sátorozókra ráborult egy kukásautó. Jól értesültek már azt is tudják, hogy az új előzetest Amerikában március 11-étől nyomják a Robotok című animációs film előtt (amelyben amúgy Ewan McGregor szinkronizálja a főszereplő Rodney Réztalpat).

A tavaly napvilágot látott, kevesebb, mint kétperces kedvcsináló-előzetesből kiderült, hogy Anakinnak a gonosz érintésétől besárgul a szeme, lávabolygón nem jó lakni, űrcsatában látványos a lézersugár, Padmé szenátornak bekunkorodik a haja (hogy mindenki vágja, ő Leia anyja), Obi-Wannak tovább nő a pofaszakálla, és hogy a császár azért jár csuklyában, mert patkányképű.

Az igazi csemegét azonban egy masszív fotósorozat jelenti, amely február 21-e óta terjed az interneten. A kiváló minőségű, nyomdai méretű fényképek pr-háttérsztorija vélhetőleg, hogy egy magazinoknak szánt sajtócsomagból szivároghatott ki egy fanatikus tördelőnek köszönhetően.

Homlokegyenest

A történet leginkább a Köztársaság fővárosbolygólyán, Coruscanton játszódik, de annyi év (és egy vérciki karácsonyi kitérő) után végre nagy felbontásban lesz látható Csubakka szülőföldje, a Kashyyyk, és a Mustafar vulkánbolygó is. Minthogy a május 19-én mozikba kerülő film köti össze a szálakat a 28 évvel ezelőtt bemutatott negyedik epizóddal, relatíve kevés meglepetést okozhat, ki marad életben, és ki nem.


Klikk a képre!
A történet menetéből adódóan (lsd. keretes írásunkat) ez lesz minden idők legsötétebb Star Wars-epizódja, de nem szabad alábecsülni a családi filmekre tenyésztett George Lucas képességeit. Bár Jar-Jar Binks botladozása helyett tömegmészárlásra, árulásra és egyéb transzhumán tragédiákra van kihegyezve a sztori, szinte kizárt, hogy ne pozitív vége legyen, kellő adag pátoszba áztatva. (Mentségünkre szóljon, mi mindent fikázunk.) A temérdek halál ellenére Lucasék keményen dolgoznak, hogy a PG, azaz szülői felügyelettel korhatár nélküli besorolást kapják.

Ha egy üzlet beindul

Természetesen nem maradhat el a teljeskörű közönségheccelés: két hónappal a premier előtt adják ki a Republic Commando játékot, klónháborús fps témakörben. Addigra vélhetően mindenki végignyomta a Knights of the Old Republic 2-t, és alig várja a Lego Wars áprilisra tervezett megjelenését.

A történet menete (spoiler-hegyek)
Vigyázat! Keretes írásunk több olyan elemet leplez le a történetből, amely meglepetést okozna, ha nem olvasná el. Az olvasáshoz jelölje ki az alábbi - egyelőre láthatatlan - szöveget:

Javában dúl az intergalaktikus háború a köztársaság klónserege és a szeparatisták robotharcosai között, s ebből kiveszik részüket a jedi-lovagok is. Dooku gróf túszul ejti Palpatine főkancellárt, ám a jedivé érett Anakin becserkészi és levágja a lázadók vezérét. A jedik a szeparatisták tisztogatására indulnak, legfőképp droidseregük vezetőjét, a túlnyomórészt szintetikus felépítésű, jediharapó Grievous tábornokot szeretnék takarékra tenni. Anakin Palpatine személyes testőre lesz, és együtt végeznek Mace Winduval, miután az rájön, hogy a főkancellár zsebre akarja tenni a köztársaságot. Anakint meggyőzi az erődemonstráció és elfogadja az immár leleplezett Darth Sidioustól a sötét oldal hatalmát. Palpatine a nyilvánosság előtt a jediket nevezi meg elrablójaként, és elrendeli a kiírtásukat. Eszközei a klónharcosok, akik feltétlen engedelmeskednek a főkancellár távirányítójának, így a droidvadászatra küldött jediket saját katonáik lövik halomra. Grievous deaktiválása után Obi-Wan hazamenekül Coruscantra, ahol összefut Yodával és elhatározzák, hogy a gonoszok után erednek. Obi-Wanhoz csatlakozik Padmé, mert úgy érzi, szerelmével visszafordíthatja a kedvesében dolgozó morális amortizációt. A szakadárok bázisának kipucolása után a Mustafar lávabolygón Anakin élethalálharcba torkoll korábbi mesterével, és egy gyengébb pillanatában lávafolyamba pottyan. Sidious hazai pályán lenyomja Yodát, aki a totalitárius állam gondolatától borsódzó hátú szenátorokkal együtt elmenekül. Ismét összetalálkoznak Obi-Wannal, és világra segítik a sebesült Padmé ikreit, amit anyjuk azonban már nem él túl. Sidious kimenti a súlyosan összeégett Anakint a lávabolygóról, bionikus overállal stabilizálja életfunkcióit és nekifog a galaxis leigázásának. A pozitív hősök elrejtőznek, hogy kibekkeljék a negyedik epizód indulásáig fennmaradó időt.