Epilepsziás rohamot okoz a londoni olimpia reklámfilmje

2007.06.06. 15:19
Legalább tízen lettek rosszul a 2012-es londoni olimpiát beharangozó videó animációfilmes betétjétől Angliában. A szervezők azt ígérik, hogy kivizsgálják az esetet.

A 2012-es londoni olimpia szervezői újravágják a sporteseményhez készített reklámfilmet, mert az legalább tíz esetben epilepsziás tüneteket okozott. "Néhányan rohamot kaptak, mások csak rosszul lettek, hánytak és fejfájást kaptak. Voltak, akik egyszerűen csak megijedtek" - nyilatkozta a Daily Mailnek Ingrid Burns, Epilepsy Action nevű szervezet szóvivője, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy Angliában legalább 23 ezren szenvednek fotoszenzitív epilepsziában, amit az ehhez hasonló képsorok hoznak elő.

Az olimpiát népszerűsítő videóban egy animációs részlet okozta a rohamokat, amiben élénk színű absztrakt formák villognak vibráló csíkokkal. "Elkezdődött a bejátszás, aztán a 2012-es olimpiára gondoltam, majd elájultam" - számolt be a BBC London egyik hallgatója, akinek a barátnője is rosszul lett, és kórházba kellett vinni.

A villódzó animáció: Vigyázat, epilepsziás rohamot okozhat!

Mire költötték a pénzt?

A jelenet figyelmen kívül hagyja az Ofcom nevű szervezet ajánlásait, amiket a hasonló esetek megelőzésére állítottak fel.

"Ez olyan, mintha megbíznál valakit, hogy tervezzen egy autót, aztán meghalnál benne" - tiltakozott a videó ellen Ken Livingstone, London polgármestere, aki azzal vádolja a készítőket, hogy nem néztek utána, milyen egészségügyi hatásai lehetnek a munkájuknak. "Ha ezt elmulasztották, számon kell kérni őket, hogy mire költötték a pénzt" - tette hozzá.

A reklámfilm mellett az olimpiához a Wolff Olins nevű cég által készített logó is tiltakozást váltott ki. Mióta a kép hétfőn nyilvánosságra került, több mint harmincezren írták alá a tiltakozó online petíciót.