Apeh, hazugság, videó

2006.11.15. 15:01
Az Apehhel, az iskolaigazgatóval, a "kedves beltaggal" és nagyjából a Sztornó című film minden figurájával meggyűlik a főszerepben önmagát alakító Lovasi András baja. A Kispál és a borz pécsi székhelyű frontemberével a film keddi urániás díszbemutatója után egy nyolcadik kerületi házibuliban interjúztunk.

A Sztornót csütörtöktől játsszák a mozik, és október végén jelent meg új együttesének, a Kiscsillagnak az albuma. Közös promóció?

Mondhatjuk inkább, hogy együtt kezdődtek és mostanra kerültek olyan állapotba, hogy lehet róluk értekezni. De nincs átfedés a kettő között, a Kiscsillag must állapotban volt, amikor a Sztornót forgattuk.

Ön hogy került a filmbe?

Ez a film annyiban talált meg engem, hogy Pálos Gyuri talált meg engem. A már meglévő forgatókönyvéhez, költségvetéséhez keresett színészeket. Még nem mondtam igent, amikor azt mondta, hogy a helyszín Pécs lesz. Gyuri bőven átszőtte a filmet önéletrajzi elmekkel, és ő nem Pécsett volt tanár, úgyhogy át kellett írni a forgatókönyvet.


Fotók: Szémann Tamás

Több filmben szerepelt, először a Csinibabában a Kicsit szomorkás a hangulatom-mal, aztán több Jancsó-filmben, de ez az első főszerep. Még egyet vállalna?

Mostanában nem. A film, mint olyan viszont érdekel, de ha valamilyen módon beledolgoznék, háttériparos lennék, forgatókönyvet írnék, vagy zenét. Rendezni nem mernék. Filmötletem van viszont, kettő is. Az egyik egy kongresszusra utazó kongresszusi küldöttek útját követi, a másikban csak beszélgetnek. A szexről.

Szex, hazugság, videó?

Sokkal unalmasabb annál.

Ha már itt tartunk, a Sztornó tele van filmes utalásokkal. A legfeltűnőbb az Angyalszíves filmmel a párhuzam, amiben Mickey Rourke készül ki.

Igen, bár erről a Gyurit kellene megkérdezni. Láttam sokszor az Angyalszívet, de ott Mickey Rourke sokkal csúnyábban elbánik magával.

Nekem elég döcögősen indult a Sztornó, és nem láttam az összhangot Ön és Tóth Ildikó között, aki ugye ünnepelt színésznő, Ön pedig zenész.

Talán mert mi egy válságos kapcsolatban lévő pár vagyunk a filmben. Szeretem, de nem tudom eldönteni, hogy szeretem-e.

A főbb szerepeket színészek játszották. Nem érezte, hogy modorosnak hatnak Ön mellett?

Nekem bármilyen színész, aki meg tud tanulni egy szöveget és úgy tud viselkedni egy szituációban, ahogy én nem tudok, tiszteletet érdemel. Sosem volt álmom, hogy színész legyek. Itt is az a szituáció nyugtatott meg, hogy azt mondták, nem kell, hogy színész legyek. Elég, ha természetesen viselkedek a kamera előtt.

A filmben tapadnak Önre a nők. Az egyik első jelenetben egy diáklány jön be a tanári szobába, hogy finoman felkínálkozzon. Nagyon érdekes nézéssel viszonozza ezt.

Erre már nem emlékszem, háromnegyed éve láttam utoljára.

Dóra (fordul a film egyik szereplőjéhez, Müllner Dórához, aki azért jött ide, hogy hagyjuk már abba az interjút), van egy jelenet a filmben, amiben állítólag ránézek egy szőke nőre (a diáklány különben barna, a szerk.). Nem emlékszem, de nagyon jól tudok nézni, szakképzett néző vagyok. Itt egy szőke nő! Tűz, tűz, gyönyörű! (Ezeket már egy szőke nőhöz intézi, akitől tüzet kér és kap.)

Civilben földrajztanárnak készült.

De kirúgtak az egyetemről a harmadik év végén, 1987-ben. Nem jártam be órákra, akkor már zenéltünk, koncerteztünk, utaztunk és újságkihordó is voltam mellette. "Húzhatok?" - kérdeztem egy vizsgán a tételekre célozva a tanártól, aki előtte engedélyezte a félévemet írásban, mert mindezek ellenére semmiből nem buktam meg. Erre azt mondta: "igen, el". Csúnya történet. Megsértődtem, vissza se mentem.

Mégis gimis tanárt játszik itt. A Kispál rajongói meg tipikusan gimnazisták. Hány rajongója volt a filmbeli osztályában?

Ez nem derült ki, mert nem hagytunk lehetőséget arra, hogy a statiszták a sztárral vegyüljenek. De ismertem közülük többet. Nem is koncertekről, hanem a lányom barátnői közül. A nagyobbik lányomat szoktam különben kérdezni, hogy mik a menők az iskolában. Tankcsapda, Belga? De szerinte azok már lejártak, "a 30Y-t szeretik, meg van, aki szeret benneteket is". Ezzel szokott vigasztalni.

Mi az a 30Y?

Pécsi zenekar.

Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök zeneszerző-énekesének zenéje is szerepel a filmben, ahogy az Öné is. Nem dolgoztak össze?

Az Ambrus-féle dolog már megvolt előtte, azt én mondtam Czabánnak, aki a film producere. Egy pécsi, augusztusi kiengedőpartin betettem az Erik Sumot, és így bekerült a filmbe, még egy koncert is.

Pécsett sokkal korábban bemutatták a Sztornót, a helyi terepen hogy vette a közönség?

A film után volt koncertje a Kiscsillag zenekarnak, nagyon berúgtam, az jó volt. Dóra beszállt egy taxiba és kiszállt a másik oldalán.

A film előtt volt, aki kételkedett abban, hogy el tud játszani egy főszerepet. Most mit szólnak ezek a kritikusok?

A feleségem a legjobb példa erre. Ő mondta, hogy Bandi, ezt nem tudod megcsinálni. Meg tudta csinálni a Bandi, vagy nem tudta megcsinálni?

Lovasi a feleségéhez intézte a kérdést, aki a szocializálódást megunva időközben mellénktelepedett. "Meg tudta" - hagyta rá beletörődve. Ekkorra már egész komoly társaság állt minket körbe, volt, aki Bravó magazinos fotózást egyeztetett volna, mire Lovasi kijelentette, hogy nem szorít műpéniszt az arcához. Mások medvehagymáért akartak menni Lovasiék orrfűi házához. "Gyertek, gyöngyvirágtól lombhullásig" - volt a válasz. Közben egy félliteres ásványvizes üvegben oroszhegyi pálinka járt körbe.

Mi az a dudor, ami egyszer csak kinő a homlokán a filmben? Elrabolják az ufók?

Azt a Pálos tudja, önéletrajzi dudor.

Mire a rendező, Pálos György is csatlakozott a körülöttünk összeverődött társasághoz.

Pálos Gy.: Bandi, legyen Sztornó 2?

Lovasi A.: Igen. Ideje, hogy készüljön egy jó magyar film Erdélyben.

Pálos Gy.: Jó, a következő filmet úgyis Marosvásárhelyen szeretném forgatni.

Lovasi A.: Én pedig szeretnék hozzá forgatókönyvrészletet írni.

Pálos Gy.: Hallottátok? Lovasi András tanúk előtt azt mondta, hogy szeretne forgatókönyvrészletet írni. Izé, fizetni nem tudunk.

Lovasi A.:Hát, akkor a dicsőségért.